Info

Și românii sunt buni la ceva. Se află printre primele locuri în clasamentul… fericirii

Romani Sursa foto Interesting Times Bureau
Sursa foto: Interesting Times Bureau

Cum în lume se fac clasamente în cazul oricărui domeniu, respectiv sector de activitate, ei bine nici „fericirea” nu este ieșită din ecuație. An de an, cei de la World Happiness Report realizează un clasament cu toate țările din lume în funcție de cât de fericiți sunt cetățenii. În 2022, România se afla pe locul 28 în clasament.

Se pare că românii sunt din ce în ce mai fericiți, astfel încât au reușit să urce 18 lucri în acest clasament al fericirii.

A fost vizată perioada pandemiei și cea de după

Pentru realizarea acestuia, cei de la World Happiness Report au avut în vedere evaluarea fericirii, bunăvoinței și a încrederii din timpul pandemie COVID-19, dar și din perioada ce a urmat.

„Anul acesta marchează a zecea aniversare a World Happiness Report, invitându-ne astfel să privim înapoi și înainte, menținând raportarea noastră a bunăstării actuale și lărgindu-ne analiza a efectelor de amploare ale COVID-19”, scriu cei de la World Happiness Report.

După România, în clasamentul fericirii se află spaniolii. Italia se află pe locul 31, Serbia pe 43, iar Croația pe 47. Poate cei din urmă vor fi mai fericiți după ce se vor adapta mai bine la moneda introdusă euro.

Bulgarii nu sunt prea binedispuși, deoarece aceștia ajung abia pe locul 85, în timp ce turcii lui Erdogan sunt și mai morocanoși și se găsesc pe locul 112.

Cele mai fericite și cele mai triste state

Pe primele locuri ale clasamentului se află Finlanda, Danemarca și Islanda, acestea fiind urmate de către Elveția și Olanda, conform clasamentului World Happiness Report.

Printre cei mai triști oameni din clasamentul fericirii de găsesc cei din Botswana, Rwanda, Zimbabwe și Afganistan.

Calitatea vieții oamenilor din fiecare țară s-a stabilit în funcție de produsul intern brut pe cap de locuitor, speranța de viață sănătoasă, generozitatea, sprijinul social, libertatea de a face alegeri pentru sine și percepția asupra corupției, potrivit bzi.ro.

Pentru a compara în mod corespunzător datele fiecărei țări, cercetătorii au creat o țară fictivă numită Dystopia plină de „cei mai puțin fericiți oameni din lume”. Apoi au stabilit Dystopia ca fiind valoarea minimă în fiecare dintre cele șase categorii și au măsurat scorurile țărilor din lumea reală în raport cu această valoare. Toate cele șase variabile au fost apoi amestecate pentru a crea un singur scor combinat pentru fiecare țară. În mod interesant, primele șapte cele mai fericite țări din lume în 2021 au fost toate țările din Europa de Nord.

Bhutan a fost exclus din raportul pentru anul 2021 din cauza unui aspect tehnic: Punctajele fiecărei țări se bazează pe sondaje Gallup detaliate, dar Gallup nu a efectuat sondaje în Bhutan în perioada de timp necesară. Cu toate acestea, autorii raportului au făcut un efort special pentru a aduce un omagiu Bhutanului, spunând că acesta „a oferit încă o dată un exemplu inspirat pentru lume despre cum să combinăm sănătatea și fericirea. Aceștia au folosit în mod explicit principiile Fericirilor Naționale Brute în mobilizarea întregii populații în eforturi de colaborare pentru a evita chiar și un singur deces COVID-19 în 2020, în ciuda faptului că au legături puternice de călătorie internațională”. Impresionant, într-adevăr. Dacă Gallup începe să facă sondaje în Bhutan, este posibil ca în curând stăpânirea Europei de Nord asupra fericirii să aibă concurență.