Lumea la zi

Scaunul lui Putin se clatină tot mai tare! Politicienii locali, din ce în ce mai înverșunați împotriva președintelui rus

Putin, Sursă foto: newyorker.com
Sursă foto: newyorker.com

În urma situației dezastruoase de pe frontul ucrainean, președintele Rusiei, Vladimir Putin, are parte de o opoziție extrem de puternică din partea politicienilor locali. Incapacitatea rușilor de a tranșa victoria în războiul pe care îl au cu Ucraina a dus la o excaladare a nemulțumirilor în sfera politicii. Acest moment, spune un raport al postului American CNN, ar putea fi exploatat la maximum de opozanții lui Putin.

Astfel, mai mulți consilieri locali din Sankt Petersburg au cerut în mod public demiterea președintelui Vladimir Putin, din cauza situației catastrofale în care se află armata rusă pe front în acest moment. Însă, o instanță judecătorească din același oraș a decis deîndată să invalideze ședințele anterioare ale acestui consiliu și, implicit, să se înceapă procedura de dizolvare a guvernului regional.

Totodată, deputații municipalității Smolninskoye au cerut săptămâna trecută Dumei de Stat a Federației Ruse să-l inculpe pe Vladimir Putin pentru infracțiunea de trădare. Aceștia au enumerat o serie de motive, pentru care președintele rus ar trebui supus acestei proceduri. Printre acestea se numără pierderile militare ale Rusiei în Ucraina sau prejudiciul adus economiei rusești.

În plus, un alt deputat local susține că 65 de reprezentanți municipali din Sankt Petersburg, Moscova și alte câteva regiuni au semnat petiția pentru demiterea președintelui rus.

Ce spune Dmitri Palyuga, un opozant cunoscut al lui Putin

Dimtri Palyuga, citat de CNN, consideră că aceste mișcări și declarații anti-Putin din politica rusească vor fi exploatate de opozanții regimului instaurat de liderul de la Kremlin.

„Există un punct în care atât liberalii, cât și susținătorii războiului pot avea același scop. Acest obiectiv ar putea fi ca Putin să demisioneze”; „Nici măcar propaganda rusă nu poate ascunde faptul că armata [rusă] este înfrântă în Ucraina”, spune Palyuga, un politician din Sankt Petersburg care susține, de asemenea, demiterea președintelui rus din scaunul de președinte al Federației Ruse.

În urma acestor declarații, o instanță l-a amendat pe Palyuga cu 47.000 de ruble (780 de dolari), deoarece a contribuit la „discreditarea” autorităților, când a cerut demiterea lui Putin.

„Poate că sunt prea mic, prea neimportant, pentru a se teme de consecințe mai grave”, a spus Palyuga în cadrul interviului oferit celor de la CNN. Însă, de când a cerut pentru prima dată parlamentului să îl pună sub acuzare pe Putin, Palyuga mărturisește că a văzut un real progres în rândul populației, care a început să-i transmită opozantului mai multe mesaje de susținere. În ele, cetățenii promiteau chiar să plătească amenzile pe care Palyuga le va primi din partea autorităților.

De asemenea, Palyuga a mărturisit pentru Reuters că se așteaptă ca numărul oamenilor care crer demisia lui Putin să crească, în contextul contraofensivei fulger de săptămâna trecută a ucrainenilor.

„Desigur, ceea ce se întâmplă acum a coincis cu succes cu agenda noastră. Mulți oameni cărora le-a plăcut Putin încep să se simtă trădați. Cred că, cu cât armata ucraineană operează mai cu succes, cu atât astfel de oameni se vor înmulți”, a mai completat acesta.