Infofinanciar > Lumea la zi > Salarii de 3.000 de euro lunar! Ce posturi sunt disponibile
Lumea la zi

Salarii de 3.000 de euro lunar! Ce posturi sunt disponibile

Locuri de muncă - sursa foto - impact.ro
FOTO: impact.ro

Italia, cândva patria românilor doritori de un job mai bine plătit, se confruntă cu o criză acută de personal în industria HoReCa și nu numai, cu toate că salariile nu sunt deloc de neglijat.

Autoritățile italiene sunt îngrijorate de faptul că lipsa de interes pentru aceste locuri de muncă va genera o criză pe piața muncii. Chiar dacă autoritățile sunt dispuse să ofere o remunerație de până la 3000 de euro nimeni nu dorește să ocupe locurile de muncă disponibile în industria serviciilor.

Criza salvamarilor din Italia

Situația devine îngrijorătoare pentru economia Italiei deoarece în scurt timp, în Peninsula Italică, se va deschide sezonul estival. Industria Horeca duce o lipsă acută de barmani, ospătari și chelneri.

Aceeași situație este valabilă și în cazul salvamarilor. Dacă în industria ospitalieră salariile pot ajunge până la 3000 de euro nu același lucru se poate afirma și în cazul salvamarilor, unde remunerația pornește de la 1800 de euro pentru cei mai neexperimentați, dar poate ajunge până la 3000 de euro în cazul celor mai vechi în branșă. Însă, în ciuda grilei de salarizare oamenii nu sunt dornici să lucreze în domeniile amintite.

Contractul Colectiv Național de Turism indică faptul că nivelul salariului de bază pornește de la 1200 de euro pentru al patrulea nivel și crește odată cu clasificarea. În această situație, orele suplimentare sunt plătite cu 30% mai mult și se calculează la orice acorduri de nivel. „Salvamarii noștri lucrează 40 de ore obișnuite cu până la 8 ore suplimentare. Iar ziua de odihnă este o obligație legală”, a declarat un proprietar de firmă de salvamari din Italia.

Chiar și așa locurile de muncă disponibile nu reprezintă interes pentru persoanele aflate în căutarea unui job. Trebuie menționat că înainte de a aplica pentru postul respectiv, doritorii sunt nevoiți să urmeze un curs specific,destul de costisitor dealtfel, un singur antrenament poate ajunge și până la 350 de euro.

Majoritatea tinerilor preferă să aibă mai multă flexibilitate în program

„Din 90 brevete obținute anul trecut în Cesenatico, toate luate de liceeni, doar 14 s-au prezentat apoi pentru sezon”, mai precizează proprietarul firmei de salvamari, acesta continuă și menționează că lumea nu se înghesuie nu din cauza remunerației ci, din cauza muncii efective. „Vă spun că problema nu este salariul pentru că vorbesc cu băieții. În luna mai unul dintre ei a plecat pentru că nu a vrut să facă curățenie pe plajă, deși primea în jur de 2.000 de euro pe lună. Motivația? Nu a vrut să facă ceva considerat umil”, a mai adăugat italianul.

Însă, pe lângă volumul mare de muncă, majoritatea tinerilor preferă să aibă mai multă flexibilitate în program decât să obțină o remunerație mai mare.

Marta Marzioli, proprietara unei firme mici din Lazio a explicat care sunt principalele provocări pe care le au de înfruntat antreprenorii. „Gândește-te că pentru a acoperi o zi de serviciu în turelă a trebuit să angajez doi bărbați cu jumătate de normă. Nu au vrut ca toate după-amiezele să fie ocupate. Este dificil atunci să găsești oameni cu experiență. Anul acesta avem mulți băieți foarte tineri, dar ar trebui să li se alăture și oamenii cu mai multe sezoane în spate sunt din ce în ce mai puțini”.

Aceste aspecte sunt relatate și de un salvamar cu experiență, pe numele său Giovanni Zavalloni, în vârstă de 65 de ani acesta activat timp de 49 de sezoane la Cesenatico.

„Diferenta mare față de generațiile anterioare, precum a mea, este că acești tineri nu văd munca sezonieră ca o necesitate. Nu le este atât de foame ca nouă. Chiar și pentru condițiile mai confortabile ale familiilor de origine. A fi salvamar este o muncă complexă, suntem primul ajutor pe mare.

Trebuie să te antrenezi și este o muncă de efort fizic. O recomand ca o experiență mai ales studenților. Înveți multe: mă gândesc la gestionarea situațiilor de urgență și la cum să le previn. Și apoi lucrezi în aer liber, în contact cu oamenii”, potrivit romaniatv.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.