Infofinanciar > Info > Se prelungește vacanța de Crăciun pentru anumiți români! Vezi dacă îndeplinești condițiile
Info

Se prelungește vacanța de Crăciun pentru anumiți români! Vezi dacă îndeplinești condițiile

capital.ro
sursa foto capital.ro

Legea care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie sărbători legale a fost promulgată de Președintele Klaus Iohannis, însă acestea vor fi efective abia din 2025, deoarece în 2023 și 2024 aceste două zile sunt în weekend și nu vor fi lucrate. 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat un proiect de lege prin care zilele de 6 şi 7 ianuarie vor deveni oficial libere pentru bugetari. Acesta este o nouă mini-vacanţă care va fi disponibilă începând cu ianuarie 2025. Astfel, bugetarii vor putea sărbători Bobotează şi Sfântul Ioan Botezătorul la doar două zile după încheierea vacanţei de Crăciun și Anul Nou. În 2024, cele două zile pică în weekend, însă în 2025 vor cădea într-o luni și marți, oferind bugetarilor ocazia de a le lega cu vacanța de Anul Nou. 

Mini vacanță la început de lună în 2025 

Vineri, Administraţia Prezidenţială a transmis că Preşedintele Iohannis a promulgat legea prin care zilele de 6 și 7 ianuarie sunt declarate oficial zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform completării aduse alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii. Prin această modificare, Sărbătoarea Botezului Domnului și Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul vor fi sărbătorite ca mini-vacanță, fiind astfel instituită o nouă zi liberă pentru angajați. 

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, și Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, au inițiat legea de modificare a articolului 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, prin care se propune instituirea zilelor de 6 ianuarie (Botezul Domnului) și 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul) ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Potrivit datelor oficiale ale recensământului din 2011, în România există 16.307.004 cetățeni creștini ortodocși, ceea ce reprezintă 86,45% din populația totală a țării. 

„Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României. Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă”, potrivit expunerii de motiv a legii. 

PSD a cerut și ziua Sfântului Ioan liberă 

PSD mai arătau în proiect că Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează. „Susţinem cele mai sus menţionate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantată la articolul nr.l8 din „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, la articolul nr.lO din „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, la articolul nr.9 din „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, la articolul nr.29 din „Constituţia României” precum şi de „Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”. În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă”, au mai spus parlamentarii. 

Potrivit expunerii de motive a social-democraţilor, sărbătoarea Botezului Domnului este strâns legată de cinstirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, cel care a săvârşit Botezul Domnului în fiecare an pe 7 ianuarie. „Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. în acest context, dată fiind importanţa religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează”, se arată în document, citează Antena Observator. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.