Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia nu slăbește Ucraina nici în ajunul Noului An. Noi atacuri în mai multe districte din Kiev
Lumea la zi

Rusia nu slăbește Ucraina nici în ajunul Noului An. Noi atacuri în mai multe districte din Kiev

Atac în Kiev Sursa foto G4Media.ro
Atac în Kiev, Sursa foto: G4Media.ro

Mai mult atacuri au avut loc sâmbătă, în capitala Ucrainei, Kiev. Sirenele de alarmă aeriană au adus la cunoștință oamenilor exploziile. Vitali Kliciko, primarul Kievului, a scris un mesaj pe Telegram prin care anunță cetățenii că trebuie să rămână în case pentru siguranța lor.

Aceste atacuri vin la doar două zile după ce statul lui Putin a realizat unul dintre cele mai mari atacuri aeriene de la începutul războiului din februarie 2022.

De asemenea, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat faptul că ar putea urma și alte atacuri, ce ar afecta sistemul energetic, conform bbc.com.

Ucraina a fost lovită de un val de drone iraniene

Rusia a atacat Ucraina cu 16 drone de fabricație iraniană în timpul nopții dintre care șapte au vizat capitala Kiev, au declarat oficialii ucraineni. Toate dronele au fost distruse, potrivit armatei de la Kiev.

Joi, un val de rachete rusești a fost lansat asupra unor orașe din întreaga țară. Rusia susține că a lovit ținte energetice și militare pentru a slăbi capacitatea Ucrainei de a muta rezervele armatei și de a repara echipamente.

 În capitală, o alertă aeriană a fost anunțată vineri, după ora locală 02:00, iar locuitorii au fost îndemnați să se adăpostească. Cinci dintre drone au fost doborâte în aer și două „în apropiere”, a declarat Vitali Klitschko, primarul orașului. „Nimeni nu a fost raportat ca fiind rănit în Kiev, dar ferestrele a două clădiri au fost avariate”, a adăugat acesta

 Un incendiu a fost, de asemenea, provocat de una dintre drone într-o clădire administrativă cu patru etaje, potrivit biroului prezidențial.

Forțele armate ucrainene au declarat că țara a fost lovită de peste 180 de lovituri de diferite tipuri în ultimele 24 de ore majoritatea asupra infrastructurii energetice, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

Atacul a venit din „diferite direcții, cu rachete de croazieră aeriene și maritime”, au precizat forțele aeriene, menționând că au fost folosite și un număr de drone „kamikaze”.

 „Lovitură masivă” de la ruși

Ministerul Apărării de la Moscova a descris-o drept o „lovitură masivă” împotriva unor situri militare folosind „arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune”, adăugând că obiectivul a fost atins, potrivit presei de stat.

Cele mai multe au fost respinse, dar au avut loc întreruperi de energie electrică în Kiev, Odesa, Kherson, Lviv și alte regiuni, a declarat Zelenski. El a subliniat că ar fi fost mult mai rău fără sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei.

Se crede că Rusia a folosit drone Shahed-136 de fabricație iraniană în conflictul din Ucraina de la jumătatea lunii septembrie. Iranul a negat acest lucru. Fiecare dronă are explozibili într-un focos pe nas și este proiectată să zăbovească deasupra unei ținte până când i se ordonă să atace.

Zeci de atacuri rusești au lovit Ucraina în ultimele săptămâni, provocând întreruperi repetate de energie electrică în întreaga țară.

Care este adevărata țintă a Moscovei: infrastructura energetică sau civilii?

Consilierul prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, a descris loviturile de joi ca fiind „malefice” și a acuzat Moscova că urmărește „să distrugă infrastructura critică și să ucidă în masă civili”.

Moscova a negat în repetate rânduri că ar fi vizat civili în atacurile sale cu rachete. Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin a recunoscut recent că trupele rusești au lovit instalațiile energetice critice ale Ucrainei.

Guvernul de la Kiev a implorat liderii occidentali să îi furnizeze apărări aeriene suplimentare, iar președintele american Joe Biden a fost recent de acord să îi furnizeze sistemul Patriot.

Atacul de joi a avut loc la doar câteva ore după ce Kremlinul a respins sugestia Ucrainei potrivit căreia negocierile de pace ar putea începe în 2023.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.