Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia încearcă să atace Republica Moldova! Mihailo Podoliak, despre cei trei pași urmați de regimul de la Kremlin
Lumea la zi

Rusia încearcă să atace Republica Moldova! Mihailo Podoliak, despre cei trei pași urmați de regimul de la Kremlin

ucraina sursa foto: cfr.org
sursa foto: cfr.org

Federația Rusă încearcă să aplice strategia de a dezbina și a cuceri Republicii Moldova, declară consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, prezentând trei pași urmați de regimul de la Moscova pentru a îndeplini acest scop.

„Rusia încearcă să atace Republica Moldova. Metodele sunt evidente”, acuză Podoliak prin intermediul contului său de Twitter.

Oficialul prezidențial prezintă cei trei pași făcuți de adversarii ruși pentru așa zisa pregătire a terenului în scopul îndeplinirii planului, și anume anunțul făcut ce se referă la „invadarea” Transnistriei de către forțele armate ale Kievului, urmată de tentativa de a implementa o lovitură de stat în Republica Moldova, și, nu în ultimul rând, lansarea acuzației conform căreia Ucraina plănuiește să lanseze un „atac terorist” în Transnistria.

Acuzații aduse Ucrainei

Reacția oficialului a venit după ce Vadim Krasnoselski, liderul regimului separatist al Transnistriei, a pretins că a reprezentat ținta unei tentative de asasinare a Ucrainei.

Dorin Recean, Prim Ministrul Republicii Moldova, a susținut că nu există o confirmare a cuvintelor lui Krasnoselski, dar autoritățile de la Chișinău derulează o investigație în acest sens pentru clarificarea situației.

Mai mult de atât, premierul de la Chișinău a oferit asigurări conform cărora „Republica Moldova este într-o situație stabilă” și „nu există pericole de escaladare”.

Pe malul stând al râului Nistru și până la granița estică a Republicii Moldova cu Ucraina, Transnistria ocupă o bucată strâmtă de pământ. Regiunea în cauză se află sub controlul unui regim separatist pro-rus ce se află la dispoziția Rusiei.

Dezmințirea acuzațiilor

Cu toate acestea, fiind acuzat de regimul de la Tiraspol în ceea ce privește pretinsa tentativă de asasinare a lui Kranoselski, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a respins pricina adusă.

„În spatele răspândirii acestor informații putem vedea scopul clar al Federației Ruse: de a submina situația pe teritoriul care este, de fapt, ocupat și aflat sub controlul său, acuzând Ucraina de acest lucru. Minciunile și provocările sunt unele dintre armele pe care Rusia le folosește în mod activ. Dar astăzi întreaga lume vede adevărata față a țării agresoare și nu crede nici declarațiile sale și nici ale sateliților săi”, a declarat SBU.

Înainte, Moscova a făcut acuzații ce pretind faptul că ar exista intenții ale Kievului de a pregăti o invazie Transnistriei. De asemenea, și această pricinuire adusă a fost respinsă atât de conducerea Ucrainei, cât și de cea a Republicii Moldova, conform adevărul.ro.

„Declaraţia Rusiei potrivit căreia Ucraina a primit materiale radioactive pentru «provocări» sunt false. Ucraina pledează cu stricteţe pentru nerăspândirea armelor de distrugere în masă. Nu vă lăsaţi duşi de nas de manualul de propagandă rusesc! Ruşii îi învinuiesc deseori pe alţii de ceea ce planifică ei înşişi”, a declarat, cu ajutorul platformei Twitter, Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Afaceri Externe al Ucrainei.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.