Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia acuză SUA că vrea un „conflict militar direct”! Ce a zis ambasadorul rus la Washington
Lumea la zi

Rusia acuză SUA că vrea un „conflict militar direct”! Ce a zis ambasadorul rus la Washington

SUA și Rusia, Sursă foto: Dreamstime
Credit imagine: Dreamstime

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite ale Americii, Anatoli Antonov, și-a exprimat nemulțumirea față de ceea ce consideră provocări din partea americanilor. Incidentul declanșator a fost un accident între un avion de vânătoare rusesc și o dronă americană. Pentagonul a declarat că drona făcea un zbor de rutină, însă autoritățile din Rusia avansează o altă ipoteză: ele consideră că SUA face acte de spionaj în sprijinul Ucrainei.

Mai mult, Moscova acuză Washingtonul de escaladarea animozităților, până la un conflict direct. Totodată, zborurile acestor drone au fost numite „ostile” de către ambasadorul Rusiei. Ele sunt considerate „inacceptabile”, iar Rusia lui Vladimir Putin a îndemnat la o oprire promptă a acestora.

Declarațiile îngrijorătoare pentru SUA

Anatoli Antonov a fost acuzator față de dronele provenite din SUA. El a spus că activitățile de spionaj pe care acestea le-ar desfășura sunt evidente:

„Suntem conştienţi de scopul pentru care sunt folosite astfel de vehicule fără pilot, de recunoaştere şi atac. Ce fac acestea la mii de kilometri de SUA? Răspunsul este evident: acestea colectează informaţii, care sunt folosite ulterior de regimul de la Kiev pentru a ataca forţele noastre armate şi teritoriul nostru (…) Să ne punem o întrebare retorică: dacă, de exemplu, o dronă de atac rusă ar apărea în apropierea New York-ului sau a oraşului San Francisco, care ar fi reacţia forţelor aeriene şi navale americane? Sunt sigur că acţiunile armatei americane ar avea un caracter intransigent, nepermiţând o breşă în spaţiul său aerian sau maritim”, a declarat Antatoli Antonov.

„Presupunem că Statele Unite se vor abţine de la alte speculaţii în spaţiul mediatic şi vor înceta să mai zboare în apropierea graniţelor ruseşti. Percepem orice acţiune în care se recurge la arme şi echipamente americane ca fiind vădit ostilă”, a adăugat diplomatul.

Nu este prima dată în ultima perioadă când SUA este acuzată de acțiuni amenințătoare: și Coreea de Nord a avertizat săptămânile trecute că Oceanul Pacific nu aparține în exclusivitate Statelor Unite și Coreei de Sud. Phenianul a anunțat și că interceptarea rachetelor pe care le testează se va traduce drept o declarație de război.

Se poate recurge la diplomație?

În declarația sa, citată de spotmedia.ro, ambasadorul a mai  menționat și cantitatea semnificativă de armament american care a ajuns la Kiev de la izbucnirea războiului. Echipamentele militare se ridică la o valoare de 33 miliarde „Gândiţi-vă la aceste cifre! La urma urmei, este absolut clar: Statele Unite sunt cele care conduc situaţia spre o escaladare deliberată, până la un conflict armat direct”, a acuzat emisarul.

În ciuda acestor acuzații, Antonov este de părere că cele două țări ar trebui să rămână în relații pașnice și să mențină o comunicare bilaterală: „Rusia nu caută confruntarea şi pledează pentru o cooperare pragmatică în interesul popoarelor din ţările noastre”, a conchis Anatoli Antonov.

Ministerul Apărării din Rusia a raportat coliziunea cu drona americană, menționând că dispozitivul din SUA a zburat „cu încălcarea limitelor zonei regimului temporar de utilizare a spaţiului aerian stabilit în scopul unei operaţiuni militare speciale, comunicat tuturor utilizatorilor spaţiului aerian internaţional şi publicat în conformitate cu normele internaţionale”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.