Info

Românii vor primi 15.000 de lei anual! Cererile se depun chiar de astăzi

Bani, Sursă foto: MediaFLUX.ro
Sursă foto: MediaFLUX.ro

Statul va deconta 15.000 de lei, echivalentul a 3.000 de euro anual, pentru procedurile de fertilizare in vitro. Începând de astăzi, 5 decembrie, vor putea fi depuse online cererile în acest sens.

Atât cuplurile, cât și femeile singure, cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, sunt eligibile pentru a solicita o subvenție de aproximativ 3 000 de euro pentru acest tratament. Proiectul recent acceptat prevede că pot fi compensate anual trei operații. Ajutorul va fi acordat în două tranșe, sub formă de vouchere: o primă tranșă de 5.000 de lei pentru medicamente și o a doua tranșă de 10.000 de lei pentru procedurile medicale.

Cum se va acorda ajutorul financiar

Gabriela Firea, ministrul Familiei, declară că a deschis programul social pentru a crește natalitatea. În acest fel, femeile cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, aflate în relații de cuplu sau singure, pot afla care sunt procedurile de solicitare a ajutorului financiar de 15.000 de lei.

Asistența financiară de 15.000 de lei va fi distribuită în două tranșe, sub forma unui voucher pe suport de hârtie în valoare de 10.000 de lei și a unui voucher-card electronic în valoare de 5.000 de lei fiecare. Voucherul va fi utilizat doar pentru procesul de fertilizare în clinicile recunoscute pentru femeile care au avut un rezultat pozitiv în prima etapă. Cardul va putea fi folosit pentru achiziționarea terapiei recomandate de expertul în infertilitate în farmaciile implicate în program.

„Aşadar, începând din 5 decembrie, se pot depune deja cererile. Se pot depune online toate solicitările – pentru că ne digitalizăm, nu mai venim cu dosare cu şină, cu birocraţie – la adresa de e-mail natalitate@mfamiliei.gov.ro, iar evaluarea va fi una cât se poate de rapidă, tocmai pentru ca cuplurile sau femeile singure care apelează la acest program să nu aştepte foarte mult”, a spus Gabriela Firea, potrivit RomaniaTV.

Ministrul a adăugat că „Le asigur pe toate doamnele care au temeri că se vor sfârşi banii că nu se întâmplă acest lucru şi ne-am luat cu toţii angajament în faţa dumneavoastră să realizăm proiectul pentru întreaga ţară, nu doar pentru Bucureşti, cât a fost acum doi ani”, a mai menționat Gabriela Firea, potrivit sursei citate.

Ce trebuie să conțină dosarul

Dosarul trebuie să conțină o serie de documente, mai precis: o cerere tip, copii ale actelor de identitate, o declarație pe proprie răspundere, documentul care conţine dovada infertilităţii şi indicaţia medicală pentru FIV, adeverinţa care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate, un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Dosarele pot fi depuse online la adresa  cresterenatalitate@mfamilie.gov.ro., sau fizic la  sediul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.