Info

Românii, îndemnați să-și investească banii în renovarea unei case vechi! De ce ai nevoie și cât te costă să faci acest lucru

Renovarea casei
Sursă foto: Mathaus

Experții financiari le-au sugerat românilor ca, în loc să-și cumpere un apartament nou, să-și investească banii în renovarea unei case vechi. Sfatul vine în contextul în care această mișcare ar genera costuri mai mici într-o perioadă incertă pe piața economică, măcinată de o rată a inflației ridicată și a dobânzilor la credite foarte mari.

Specialiștii site-ului storia.ro au precizat că investiția într-o casă veche poate aduce mai multe beneficii persoanei în cauză.

„Este, cu certitudine, o provocare, dar acest demers va pune din nou în valoare o construcție cu personalitate și, uneori, cu o istorie care merită readusă în actualitate.

În plus, realizată cu atenție, având un plan bine structurat, poate reprezenta o investiție importantă care se va întoarce ca o sursă de beneficii. Indiferent care vor fi costurile pe care le presupune renovarea și consolidarea unei case vechi, la final, valoarea reală a casei ar trebui să depășească investiția”, se arată într-o analiză a site-ului storia.ro.

Cât costă să renovezi o casă veche

Experții site-ului storia.ro spun că prețurile lucrărilor de construcție variază de la un sezon la altul și pot oscila în funcție de raportul dintre cerere și ofertă.

Astfel, prețul manoperei de renovare depinde de complexitatea și dificultatea lucrărilor și pot ajunge până la 300-500 euro/mp în cazul caselor vechi care fac parte din patrimoniu și unde execuția trebuie să atingă un standard foarte înalt, scrie Ziare.com.

De ce e bine să renovezi o casă veche

Reprezentanții storia.ro atrag atenția asupra faptului că, în funcție de locul în care se află, unele case vechi au o arhitectură unică, ce trebuie și merită readusă în actualitate. De aceea, procesul de renovare le adaugă valoare și le readuce strălucirea de altădată.

Însă, această acțiune poate fi și rodul unei afaceri în zonă, întrucât casa poate deveni, treptat, în funcție de istoricul și caracteristicile ei, un obiectiv turistic.

Pentru a derula cu succes un plan de renovare, este nevoie în primul rând de un plan. Acesta include tot ce ține de reparații, de la fundație până la acoperiș, au mai spus cei de la storia.ro.

De asemenea, în plan trebuie incluse și instalațiile electrice sau sanitare, dar și toate elementele structurii de rezistență.

Scopul acestui plan este de a creiona bugetul pe care persoana în cauză trebuie să-l aloce pentru a renova casa. Pe lângă reparațiile propriu-zise, acesta trebuie să ia în calcul și gradul de uzură, urgența demarării lucrărilor, dar  și etapele ulterioare ce se vor realiza.

„Este important de știut că în funcție de vechime și de statutul casei, eventualele modificări vor avea nevoie de aprobări speciale.

Pentru casele vechi care nu fac parte din patrimoniul cultural și/sau arhitectural procedura este mai simplificată, în timp ce pentru un proiect de renovare a unei case bătrânești din mediul rural este minimal”, au mai precizat cei de la storia.ro

Cum arată un plan de succes

Potrivit celor de la storia.ro, pentru a fi un plan eficient, acesta trebuie să ia în calcul și perioada  în care se efectuează lucrările (anotimpul din an), întrucât fenomenele meterorologice vor juca un rol important în ritmul în care se vor executa lucrările.

În opinia experților, un plan bine strcturat trebuie să includă următoarele:

– refacerea fundației;
– refacerea acoperișului;
– reabilitarea structurii de rezistență;
– recompartimentarea interioară;
– refacerea instalației electrice și sanitare;
– conectarea sau reconectarea la utilități;
– tipul materialelor de construcție necesare;
– refacerea fațadei;
– restaurarea acoperișului și a sistemului de jgheaburi și burlane;
– schimbarea sau refacerea ușilor (inclusiv a celor interioare) și ferestrelor;
– reabilitarea sau înlocuirea pardoselilor;
– elemente de decor care urmează a fi incluse în amenajarea interioară (firide, glasvand, coloane).

„Pentru realizarea unui plan corect care să includă toate aspectele necesare unei consolidări complete și a unei renovări bine făcute este util să apelezi la specialiști în construcții, care pot identifica deficiențe pe care un profan în domeniu nu le sesizează.

Binevenit este și ajutorul unui arhitect, care va da sfaturi utile pentru recompartimentare și poate contribui la realizarea planului, defalcat, în etape”, au mai spus specialiştii de la storia.ro.