Infofinanciar > Info > Când poți ieși mai devreme la pensie? Anunțul Casei de Pensii care îi vizează pe viitorii seniori ai României
Info

Când poți ieși mai devreme la pensie? Anunțul Casei de Pensii care îi vizează pe viitorii seniori ai României

Pensie Sursa foto Observator
Credit imagine: Observator

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut un anunț privind pensionarea pentru limita de vârstă. Anumite categorii de români pot obține această pensie, beneficiind în același timp de reducerea vârstei standard de retragere din activitate.

Persoanele vizate sunt cele care au făcut stagii de cotizare, îndeplinind concomitent și alte condiții. Astfel, vorbim despre cei care se încadrează în condiții speciale de muncă, condiții deosebite de muncă, cei cu handicap preexistent condiției de asigurat și beneficiarii unor legi speciale.

Explicarea criteriilor de reducere a vârstei standard

Condițiile speciale de muncă se referă la acele activități desfășurate în spații subterane sau folosind materii toxice, explozive sau aflate la temperaturi înalte. La aceste locuri de muncă, expunerea la factori de risc se desfășoară în 50% sau mai puțin din totalul activității exercitate.

Condițiile deosebite de muncă presupun o expunere permanentă sau cvasipermanentă la riscul de îmbolnăviri profesionale. În vreme ce criteriul handicapului preezistent condiției de asigurat este de la sine înțeles, legile speciale necesită explicații suplimentare.

Cele două texte la care se face referire sunt Legea nr. 341/2004 și Decretul-lege nr. 118/1990, conform bugetul.ro. Cea dintâi se referă la acele persoane care au făcut dovadă faptului că au luptat în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Textele esențiale de lege

În schimb, decretul-lege prevede mai multe situații în care suferința din cauza vechiului regim se traduce în vechime suplimentară în muncă:

„(1) Constituie vechime în muncă şi se ia în considerare la stabilirea pensiei şi a celorlalte drepturi ce se acordă, în funcţie de vechimea în muncă, timpul cât o persoană, după data de 6 martie 1945, pe motive politice:

a) a executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracţiuni politice;

b) a fost privată de libertate în locuri de deţinere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune;
c) a fost internată în spitale de psihiatrie;

d) a avut stabilit domiciliu obligatoriu;

e) a fost strămutată într-o altă localitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi persoana care:

a) a fost deportată în străinătate după 23 august 1944;

b) a fost constituită în prizonier de către partea sovietică după data de 23 august 1944 ori, fiind constituită ca atare, înainte de această dată, a fost reţinută în captivitate după încheierea armistiţiului.

(3) Fiecare an de detenţie sau internare pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) se consideră ca vechime în muncă un an şi şase luni.

(4) Perioadele prevăzute la alin. (1) lit. d) şi e) constituie vechime în muncă, dacă persoanele în cauză fac dovada că nu au putut să se încadreze în muncă în funcţii pentru care aveau pregătirea profesională.
Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpăraţi documentul în formă actualizată sau alegeţi un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.

(5) Se consideră vechime în muncă şi perioada în care o persoană aflată într-una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) nu s-a putut încadra ca urmare a unei invalidităţi de gradul I sau II survenite în timpul în care s-a aflat în acea situaţie sau, ulterior, dacă dovedeşte că aceasta s-a produs din cauza ori în legătură cu persecuţia la care a fost supusă.

(6) Perioadele prevăzute în prezentul articol constituie şi vechime neîntreruptă în muncă şi în aceeaşi unitate şi intră în calculul acestor vechimi.”

CNPP anunță următoarele în comunicatul său:

Aceste reduceri se pot aplica numai în situaţia în care a fost realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

Excepții se aplică în cazul persoanelor care beneficiază de prevederile Legii nr. 341/2004 vârsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani în condițiile realizării stagiului minim de cotizare prevazut de lege”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.