Info

Românii care-i supără pe ruși! După ce au văzut „armele trimise din România”, soldații lui Putin ne consideră „periculoși”

Românii care-i supără pe ruși! După ce au văzut „armele trimise din România”, soldații lui Putin ne consideră „periculoși”
sursa observatornews.ro

Peste un milion de oameni, au văzut pe Telegram imagini postate de un blogger rus care face propagandă pro-Putin și pro-război din Ucraina, imagini cu „muniție produsă în România”. Acesta în postare susține  că armele produse de românii ”tăcuți” i-au enervat pe soldații ruși în Donbas. 

Autoritățile din România au răspuns acuzațiilor, și au negat în totalitate că proiectilele produse de ROMARM, găsite pe frontul de luptă, au fost trimise din țara noastră. 

Pegov este unul dintre cei mai populari propagandişti ruşi care publica constant informaţii de pe frontul din Ucraina pe canalul său de Telegram ”War Gonzo” care a ajuns la peste 1 milion de abonați după ce contul de Youtube i-a fost închis pentru că a încălcat politica. Într-o filmare postată joi seară pe Telegram, Pegov vorbește de un tip de muniție românească care i-a ”enervat” pe soldații ruși pe frontul din Ucraina. ”Românii sunt tăcuți, dar periculoși. Soldații brigăzii 3 din DPR (n.r. Republica Populară Donețk) au arătat pentru War Gonzo muniție NATO interesantă, pe care au capturat-o lângă satul Novouganskoye (n.r. situat la aproximativ 25 km de Bakhmut). Armele NATO nu mai surprind pe nimeni în Donbas, dar în acest caz, acestea sunt granade pentru lansatoare, silențioase și pot atinge ținte la 3 km. Această armă i-a enervat foarte mult pe luptătorii din prima linie. Judecând după marcaje, acest arsenal a venit din România” este mesajul postat de Semion Pegov, potrivit ObservatorNews.

Românii „tăcuți”

Propagandistul rus se referă cel mai probabil la faptul că autoritățile din România nu au declarat public ajutorul militar trimis în Ucraina, atunci când folosește cuvântul „tăcuți”, spre deosebire de alte state NATO. Muniția filmată de ruși în Donbas, deși produsă de România, ar fi putut ajunge pe front exportată de o altă țară. 

Pe filmare apare o cutie de muniție cu granade antitanc pentru lansatoarele AG-9. Armele ar fi fost capturate de ruși în Lugansk. Soldații care le filmează discută că sunt periculoase pentru că sunt silențioase, nu se aud în zbor, când sunt lansate și când aterizează. Ei susțin pe înregistrare că amele sunt din Spania (n.r probabil asumă acest lucru pe baza marcajelor de pe cutie). Pe eticheta de pe lada cu muniție apare trecută în limba română unitatea militară 01405 Muncelu (n.r. din Iași) și data de ambalare și verificare 18.05.2004, precum și mumele 

Ministerul Economiei, prin care se fac tranzacţiile cu arme în întreaga lume, a declarat că armamentul nu a fost livrat de ţara noastră. „Primele verificări arată că obuzele nu sunt din România. Nu putem comenta imagini neautentificate sau speculaţii de presă.”

„Ele pot fi exportate iar un importator le poate distribui în numele unui alt stat pentru armata ucraineană. Un exemplu ar fi Cehia”,  a explicat generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.

Până în acest moment autoritățile din România nu au publicat date clare despre ajutoarele oferite Ucrainei.