Info

România a fost avertizată că vinde Austriei un Petrom subevaluat! Dezvăluirile Ancăi Alexandrescu: „Activele nu au fost evaluate”

Stație Petrom
Sursă foto: Profimedia

Jurnalista Anca Alexandrescu a susținut că, potrivit unui raport al Serviciului Român de Informații din 2004 care a vizat vânzarea acțiunilor Petrom către austrieci, compania petrolieră a fost subevaluată în această tranzacție. Prezentatoarea celor de la Realitatea TV a spus că acest lucru a fost confirmat ulterior și de comisia de control din Senat, dar și de alte foruri.

Pentru a dovedi toate cele spuse, Anca Alexandrescu a prezentat duminică seară contractul de privatizare al Petrom, în cadrul emisiunii „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea Plus.

„Mai mult, activele nu au fost evaluate, lucru ce se recunoaște și în contract. S-a luat doar valoarea de piață din 2003 a rezervelor de gaze și petrol! Cota geologică, acea scutire de taxe și impozite de 35% din întreaga producție, oferită Petromului până în 2003, a fost cerută în mod imperativ de OMV la privatizare și s-a prelungit până la sfârșitul anului 2006.Toate datoriile Petromului au fost șterse, iar toate partidele au fost părtașe la asta. PNL a avut o poziție oarecum diferită, spunând să nu se șteargă tot, să rămână datoria de bază. Dar există un document de ștergere a datoriilor fără să existe și suma.”, a precizat Anca Alexandrescu.

Cu permisiunea legii

Prezentatoarea tv a mai subliniat faptul că acest proces a putut fi derulat după ce Guvernul a operat la acea vreme mai multe modificări Codului Fiscal.

„S-a modificat și Codul Fiscal pentru ca OMV să beneficieze de aceste scutiri de 35% de taxe și impozite. Vă puteți închipui că milioane de metri pătrați de teren au fost vândute, cu acest contract, cu un dolar pe metru pătrat?Statul român, la presiunea OMV, a anulat două măriri de capital făcute înainte de privatizare. În plus, s-a făcut un contract în care 22 de pagini sunt definiții și explicații. Dacă citești, înțelegi că încă din contractul de privatizare și-au dat acordul pentru închiderea Doljchim și Arpechim”, a mai spus jurnalista celor de la Realitatea, transmite Flux24.

Și-a pregătit terenul

Premierul României la momentul privatizării Petrom, Adrian Năstase, a declarat, înainte de a avea loc emisiunea Ancăi Alexandrescu, că speră ca analiza contractului privatizării Petrom să fie făcută de invitați care cunosc clauzele acestui document și care știu să pună negocierile dintre România și Austria în contextul acelor vremuri.

„Am aflat că, în seara asta, se va discuta la Realitatea Plus contractul de privatizare a Petrom. Sper că vor fi invitaţi şi cei care au negociat contractul şi care cunosc clauzele contractuale în aşa fel încât să explice conţinutul şi contextul negocierilor. Aşa cum am arătat în mai multe rânduri, este important să examinăm şi „post-privatizarea” Petrom.

Un prim efort l-a constituit Comisia senatorială de anchetă din perioada 2006-2008. Raportul Comisiei este public şi se află pe site-ul Senatului. Tot atunci însă au fost depuse, din partea Guvernului/ministerului, „Observaţii la Raportul Comisiei de anchetă”, document pe care il anexez”, a scris duminică Năstase pe blogul său.