Infofinanciar > Info > Riscăm un infringement. Este legat de Directiva privind combaterea spălării banilor
Info

Riscăm un infringement. Este legat de Directiva privind combaterea spălării banilor

Bani Sursa foto dreamstime.com
Foto: facebook.com

Comisia Europeană a decis iniţierea unei proceduri de infringement trimiţând României o scrisoare oficială de punere în întârziere.

La rândul ei, şi Slovacia a primit o scrisoare oficială suplimentară de punere în întârziere pentru transpunerea incorectă a celei de-a patra şi a cincea Directive 2008/98/EC privind combaterea spălării banilor (4th and 5thAML), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Mai subțire cu combaterea spălării banilor

România şi Slovacia au notificat transpunerea completă a Directivei. Cu toate acestea, Comisia a identificat mai multe cazuri în care nu a fost transpusă corect Directiva în legislaţia naţională.

În cazul României, acest eşec afectează, printre altele, aspecte fundamentale, cum ar fi existenţa unui regim efectiv de sancţiuni.

Două luni de grație

Reglementările de combatere a spălării banilor sunt esenţiale în lupta contra spălării banilor şi finanţării terorismului. Lacunele legislative care apar într-un stat membru au un impact asupra UE. De aceea, normele UE ar trebui implementate şi supravegheate eficient pentru a combate infracţionalitatea şi pentru a proteja sistemul nostru financiar, apreciază Comisia Europeană.

Fără răspunsuri satisfăcătoare din partea României şi Slovaciei în termen de două luni, Comisia poate decide să continue procedura de infringement şi să trimită un aviz motivat.