Infofinanciar > Esential > Revista presei energetice: Prima uzină de producere a hidrogenului verde din Austria intră în funcțiune
Esential

Revista presei energetice: Prima uzină de producere a hidrogenului verde din Austria intră în funcțiune

Austria deschide prima fabrică de hidrogen verde
sursa foto: https://energy.economictimes.indiatimes.com/

Revista presei energetice, care strânge laolaltă ultimele informații relevante cu privire la acest domeniu deosebit de important, arată cum prima uzină de producere a hidrogenului verde din Austria intră în funcțiune.

De asemenea, India își propune să înființeze instalații ecologice cu hidrogen în toate porturile majore până în anul. 2035

Planuri mari pentru Austria

Prima unitate de producție a hidrogenului verde din Austria a început operațiunile în Stiria, marcând începutul unui plan cuprinzător de extindere a capacității de electroliză în provincia montană la peste 150 MW într-un impuls inițial.

Uzina pilot situată în comuna Gabersdorf dispune de un electrolizor de 1 MW alimentat de un parc solar din apropiere, cu o suprafață colector de 6.000 mp (7.176 mp). Atunci când va fi complet extins, se preconizează că situl va produce anual 300 de tone de hidrogen regenerabil. Primul client al producției este compania industrială Wolfram Bergbau und Huetten AG, o filială a Sandvik Group, care va achiziționa 70 de tone din producție pentru a reduce utilizarea gazelor naturale la uzina sa metalurgică din St. Martin im Sulmtal, Stiria, scrie Renewablesnow.com.

Unitatea de producere a hidrogenului este deținută de compania energetică locală Energie Steiermark. Construcția sa a necesitat investiții de 10,5 milioane de euro (11,5 milioane de dolari). Bazându-se pe experiența acumulată în proiectul pilot Gabersdorf, Energie Steiermark intenționează să adauge încă 150 MW de capacitate de producție a hidrogenului în cooperare cu industria locală. Totodată, compania încearcă să reutilizeze aproximativ 200 km de conducte ale rețelei existente de gaze naturale pentru integrarea hidrogenului.

Depozit Hidrogen, Sursă foto: istockphoto

Depozit Hidrogen, Sursă foto: istockphoto

Botas din Turcia, investiție de 400 de milioane de dolari în unitatea flotantă de regazeificare a gazelor naturale

După ce a descoperit rezerve de gaze în Marea Neagră, compania energetică turcă Botas va investi 8,1 miliarde de lire (peste 400 de milioane de dolari) în construcția unei instalații plutitoare de stocare a gazelor naturale lichefiate, dotată cu o instalație plutitoare. Unitatea de regazeificare a stocării (FSRU), a informat miercuri presa turcă.

Capacitatea totală a depozitului plutitor va fi de 180.000 de metri cubi (peste 47 de milioane de galoane), proiectul beneficiind de toate avantajele vamale și fiscale, a informat ziarul turc Dunya.

Botas intenționează să implementeze proiectul prin intermediul filialei sale străine, importând mașini și echipamente în valoare de 399 de milioane de dolari, se arată în raport, adăugând că decizia de a construi unitatea de regazificare plutitoare a fost luată după descoperirea rezervelor de gaze din Marea Neagră, care sunt în prezent în faza de extracție de probă.

În 2020, în Marea Neagră, în largul coastei Turciei, a fost descoperit un imens zăcământ de gaze cu aproximativ 540 de miliarde de metri cubi. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că este cel mai mare zăcământ de gaze din țară, adăugând că cantitatea totală de gaze naturale din Marea Neagră a ajuns la 710 miliarde de metri cubi și valorează 1 trilion de dolari pe piețele internaționale, arată Urdupoint.

India își propune să înființeze instalații ecologice de bunkerare cu hidrogen în toate porturile majore până în 2035

Guvernul indian a declarat miercuri (10 mai) că intenționează să înființeze instalații ecologice de alimentare cu hidrogen în toate porturile majore până în 2035, în încercarea de a-și reduce amprenta de carbon, potrivit presei locale din țară.

În lansarea liniilor directoare pentru porturile verzi „Harit Sagar”, Ministerul Porturilor, Transporturilor și Căilor Naveale a declarat că porturile selectate vor crea un plan de acțiune pentru infrastructura de stocare și alimentare maritimă cu hidrogen verde în anumite intervale de timp. Potrivit Reuters, ministrul transporturilor maritime, Sarbananda Sonowal, a declarat că ținta ministerului este să acopere toate cele 12 porturi majore cu o instalație ecologică de stocare a hidrogenului până în 2035.

Primele porturi care au preluat inițiativa sunt Paradip în est, Kandla în vest și Tuticorin în sud, arată Manifoldtimes.

S-a raportat că India are 12 porturi majore – Deendayal (Kandla), Mumbai, Mormugao, New Mangalore, Cochin, Chennai, Ennore (Kamarajar), Tuticorin (VO Chidambaranar), Visakhapatnam, Paradip și Kolkata (inclusiv Haldia) și Jawaharlal Nehru Port.

COP28, șeful ADNOC apără captarea carbonului

Sultan Al Jaber a pledat pentru tehnologiile de captare a dioxidului de carbon într-o conferință de presă. El a spus că sursele regenerabile precum cele solare și eoliene nu ar putea fi singurul răspuns pentru a reduce încălzirea globală.

Ministrul petrolului din Emiratele Arabe Unite, țara care va găzdui următoarea Conferință a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, UNFCCC COP28, a declarat miercuri (10 mai) că lumea ar trebui să „se ia serios” cu privire la tehnologia de captare a emisiilor, în loc să se concentreze exclusiv privind înlocuirea combustibililor fosili pentru combaterea încălzirii globale.

Sursele de energie regenerabilă, cum ar fi solarul și eolianul, „nu pot fi singurul răspuns”, în special în producția de oțel, ciment și aluminiu, ale căror emisii de dioxid de carbon sunt dificil de redus, a spus Sultan Al Jaber (foto de mai sus), care este CEO al Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) și președintele desemnat al COP28.

„Dacă suntem serioși în ceea ce privește reducerea emisiilor industriale, trebuie să fim serioși în ceea ce privește tehnologiile de captare a carbonului”, a adăugat Al Jaber la o conferință de presă la Abu Dhabi.

Emisii de CO2 - sursa foto - hotnews.ro

Emisii de CO2 – sursa foto – hotnews.ro

În ianuarie, demnitarul a fost numit președinte desemnat al COP28, care anul acesta se va desfășura în țara din Golf în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie.

Marii exportatori de petrol din Golf, în frunte cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, acordă mai multă atenție tehnologiilor de captare și stocare a dioxidului de carbon, principala cauză a încălzirii globale.

Cu toate acestea, mulți experți consideră că această tehnologie în curs de dezvoltare este costisitoare, fără rezultate dovedite și nu ar putea înlocui politicile de mediu care vizează reducerea progresivă a utilizării hidrocarburilor. Aceasta promite să fie una dintre dezbaterile centrale la COP28, care va avea loc din noiembrie până în decembrie la Dubai.

Cele aproape 200 de țări semnatare ale Acordului de la Paris din 2015 s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a limita încălzirea globală „cu mult sub 2°C” și, dacă este posibil, să o limiteze la 1,5°C.

Dar Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a avertizat în martie că încălzirea globală cauzată de activitatea umană ar putea atinge 1,5°C în comparație cu epoca preindustrială încă din 2030-2035.

ADNOC și Baker Hughes colaborează pentru a promova inovarea în tehnologie a hidrogenului

ADNOC și Baker Hughes au anunțat miercuri un acord pentru a accelera dezvoltarea și comercializarea soluțiilor tehnologice pentru hidrogen verde și cu emisii scăzute de carbon, precum și grafen. Acordul, care urmează unui acord de colaborare tehnologică strategică semnat între cele două companii în noiembrie 2022, urmărește ca ADNOC să colaboreze cu Baker Hughes ca partener strategic pentru studierea și implementarea soluțiilor inovatoare din portofoliul de hidrogen al lui Baker Hughes. Acestea includ tehnologii noi de decarbonizare în etape de creștere în care Baker Hughes a investit în spațiile cu grafen, piroliza metanului și electroliză de ultimă generație.

Acordul a fost semnat la conferința UAE CLIMATE TECH de la Abu Dhabi, unde peste 1.000 de factori de decizie la nivel mondial, inovatori și lideri industriali s-au întâlnit pentru a promova soluții tehnologice pentru decarbonizare. Colaborarea se bazează pe angajamentul de 15 miliarde USD al ADNOC față de proiectele de decarbonizare până în 2030, scrie Baker Huges.

Musabbeh Al Kaabi, director executiv ADNOC, Direcția pentru soluții cu emisii reduse de carbon și creștere internațională, a declarat: „Proprietățile unice ale grafenului îl fac un agent promițător pentru a ajuta la decarbonizarea unei varietăți de sectoare greu de atenuat, în timp ce hidrogenul poate servi la accelerarea decarbonizării nu generează emisii de carbon la punctul de utilizare. În cadrul ADNOC, urmărim în mod proactiv o strategie de accelerare a producției și implementării hidrogenului cu emisii scăzute de carbon și regenerabile. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm în parteneriat cu Baker Hughes și cu companiile sale de risc, ca parte a călătoriei noastre continue de a transforma, decarboniza și de a demonstra în viitor modul în care oferim energie lumii.”

Hidrogen-Verde-forbes.ro

Hidrogen-Verde-forbes.ro

În cadrul acordului, ADNOC va valorifica expertiza extinsă în hidrogen și portofoliul larg al lui Baker Hughes pentru a testa și dezvolta soluții de producere a hidrogenului verde și a grafenului la scară redusă, ajutând la decarbonizarea operațiunilor. Colaborarea va include explorarea aplicării a trei tehnologii emergente în care Baker Hughes a investit.

1)  Dezvoltarea proiectelor pilot a tehnologiei de electrolizor de ultimă generație de la Nemesys, pentru a explora posibilitatea instalării și exploatării unui electrolizor la Centrul de Cercetare și Inovare ADNOC (ADIRC) din Abu Dhabi, bazându-se pe portofoliul în creștere al centrului de capacități de dezvoltare tehnologică.

2)  Testarea pe teren a tehnologiei cu plasmă cu metan de la Levidian pentru a capta carbonul sub formă de grafen și hidrogen de înaltă calitate în instalațiile ADNOC Gas. Grafenul produs va fi testat pentru cazuri de utilizare industrială de către cercetătorii de la Universitatea Khalifa (RIC-2D).

3)  Testarea utilizării tehnologiei de piroliză a metanului în stadiul de creștere de la Ekona Power pentru a produce hidrogen cu intensitate scăzută a gazelor cu efect de seră (GES).

„Suntem mândri să sprijinim ADNOC în călătoria sa continuă de a implementa noi soluții de tehnologie climatică care pot avansa tranziția energetică globală”, a declarat Lorenzo Simonelli, președinte și CEO Baker Hughes. „Colaborarea este crucială pentru susținerea și accelerarea creșterii surselor de energie cu emisii scăzute de carbon. Acest acord este o dovadă suplimentară a strategiei și angajamentului lui Baker Hughes de a transforma industria energetică pentru a sprijini obiectivele globale privind schimbările climatice.

Baker Hughes a fost un partener strategic de lungă durată pentru ADNOC, implementând tehnologii și soluții avansate de-a lungul lanțului valoric energetic.

Președintele azer îl primește Președintele Departamentului de explorare și producție al TotalEnergies

Președintele azer Ilham Aliyev l-a primit pe președintele de explorare și producție al TotalEnergies, domnul Nicolas Terraz, relatează Azernews.

Ei au salutat cooperarea de succes pe termen lung dintre SOCAR și TotalEnergies. Părțile au discutat despre începerea programată a producției în câmpul de gaze „Absheron” în lunile următoare.

Subliniind angajamentul TotalEnergies și interesul continuu pentru cooperarea cu Azerbaidjanul, Nicolas Terraz și-a exprimat intenția de a extinde activitățile în Azerbaidjan.

În timpul conversației, pe lângă cooperarea în domeniul petrolului și gazelor tradiționale, aceștia au desfășurat un schimb de opinii cu privire la posibile proiecte în domeniul producției de energie din surse regenerabile.

Lumea nu este încă pregătită să „oprească” combustibilii fosili, spune gazda COP28 din Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite au declarat marți că țările ar trebui să fie de acord să elimine treptat emisiile de combustibil – nu producția de petrol, gaze și cărbune – la viitoarele negocieri ONU privind schimbările climatice pe care le va găzdui în decembrie anul acesta.

Comentariile reflectă diviziuni profunde între națiuni cu privire la modul de combatere a încălzirii globale înainte de discuțiile COP28. Unele guverne occidentale bogate și națiuni insulare afectate de climă au făcut presiuni pentru o eliminare treptată a combustibililor fosili, în timp ce țările bogate în resurse au militat pentru a menține forajul.

Ministrul EAU al schimbărilor climatice și mediului, Mariam Almheiri, a declarat într-un interviu pentru Reuters că eliminarea treptată a combustibililor fosili ar afecta țările care depind de acestea pentru venituri sau nu le pot înlocui cu ușurință cu surse regenerabile.

Ea a favorizat eliminarea treptată a emisiilor de combustibili fosili folosind tehnologii de captare și stocare, sporind în același timp energia regenerabilă, spunând că această strategie permite țărilor să lupte împotriva încălzirii, continuând în același timp să producă petrol, gaze și cărbune.

„Spațiul regenerabil avansează și accelerează extrem de rapid, dar nu suntem nici pe departe aproape de a putea spune că putem opri combustibilii fosili și depind exclusiv de energia curată și regenerabilă”, a declarat Almheiri pe marginea conferinței Misiunii de Inovare în Agricultură (AIM) pentru climă de la Washington, transmite Hellenicshippingnews.

„Suntem acum într-o tranziție și această tranziție trebuie să fie justă și pragmatică, deoarece nu toate țările au resursele necesare”, a adăugat ea.

EAU co-gazduieste conferinta AIM cu Statele Unite. La summitul privind schimbările climatice de anul trecut din Egipt, peste 80 de țări, inclusiv UE și națiunile insulare mici, au convenit să includă o formulare comună în rezultatul final, solicitând o reducere treptată a tuturor combustibililor fosili. Țări precum Arabia Saudită și China au îndemnat Egiptul să nu includă această formulare în textul final.

Luna aceasta, țările G7 au convenit să își grăbească eliminarea treptată a consumului de combustibili fosili, deși nu au stabilit o dată fermă. Almheiri a subliniat exemplul EAU de a se baza pe noi tehnologii de captare a carbonului și pe surse regenerabile de energie pentru a reduce intensitatea emisiilor operațiunilor de petrol și gaze ale membrului OPEC.

Emiratele Arabe Unite au obiectivul de a obține 50% din energia electrică din surse regenerabile până în 2050 de la nivelul actual de 25% și ar putea consolida acest obiectiv, a spus ea.

Almheiri a adăugat că, alături de energie, aprovizionarea cu alimente la nivel mondial va fi un obiectiv major al COP28, deoarece reprezintă aproape o treime din emisiile globale.

Ca și în cazul energiei, tehnologia și inovația pot rezolva problemele de securitate alimentară, a spus Almheiri, menționând că acestea au ajutat Emiratele Arabe Unite, cu peisajul său deșertic, să elaboreze o strategie de securitate alimentară. Abordarea ineficiențelor sistemului alimentar global poate contribui, de asemenea, la abordarea unor probleme precum malnutriția, risipa de alimente și schimbările climatice dintr-o dată, a spus ea.

„Ne asigurăm că dialogul privind sistemele alimentare se află în centrul atenției, împreună cu dialogul privind energia de la COP28”, a spus ea.