Lumea la zi

Putin și Stalin, unul și același. A fost adoptat ordinul conform căruia soldații vor fi împușcați dacă vor dori să se retragă de pe front

Putin si Stalin Sursa foto Libertatea
Sursa foto: Libertatea

Oficialii de la Serviciile secrete ucrainene sunt de părere că armata lui Putin a reînceput tradiția lui Stalin „detașamentele de blocare a retragerii”. Acestea deschid focul în proprii militari care vor să se retragă din fața avansului inamicilor.

Un astfel de ordin a fost implementat de către Stalin, în timpul bătăliei de la Stalingrad, bătălia care s-a soldat cu victoria armatei ruse. Astfel, Putin a decis să intre în vigoare ordinul 22.

Comandanții au spus că militarii vor fi împușcați pe loc dacă vor părăsi pozițiile, conform unui comunicat al serviciilor militare de spionaj ucrainene.

Ordinul 22

„Forțele rusești au încercat să efectueze un „contraatac” asupra pozițiilor apărătorilor ucraineni, care staționează în districtul Bakhmut. Pentru a face acest lucru, a fost aplicată o lovitură de către forțele echipajelor de artilerie cu tunuri și de artilerie cu rachete ale brigăzii a 4-a separate de pușcași motorizați din Corpul 2 de armată al forțelor armate ale Rusiei („LPR”). Cu toate acestea, a început retragerea voluntară a unităților invadatorului de pe pozițiile lor de tragere după ce au deschis focul ca răspuns și înaintarea forțelor de apărare ale Ucrainei.

Pentru a opri fuga, comandanții unităților au fost nevoiți să le reamintească încă o dată subordonaților lor despre interdicția de a-și părăsi arbitrar pozițiile, precum și despre posibila deschidere a focului asupra lor pentru partea din spate a „detașamentelor de blocare a retragerii”.

În plus, ei fac referire la ordinul comandantului nr. 222. Aparent, prin analogie cu infamul ordin al lui Stalin nr. 227 din 28 iunie 1942, în conformitate cu care militarii sovietici au fost împușcați în spate, închizând posibilitatea de retragere”, se arată în comunicat. Acest ordin a fost dat pe fondul luptelor din orașul Bakhmut.

De asemenea, serviciul secret al ucrainenilor a publicat și o convorbire între doi militai ruși, conform digi24.ro.

„Haide, niciun pas înapoi… Cine fuge va fi închis… Ceilalți rămân pe locurile lor, să le amintiți de ordinul 222”.

„Niciun pas înapoi!”

Stalin a implementat „ordinul 227”, sub numele „Niciun pas înapoi”, care interzicea orice fel de retragere din fața inamicului. De asemenea, acesta avea în vedere împușcarea de către detașamentele speciale sovietice a soldaților.

Ordinul spunea că: „Cei care creează panică și lașii trebuie lichidați pe loc. Nici un pas înapoi fără ordin de la cartierul general superior! Comandanții… care abandonează o poziție fără un ordin de la cartierul general superior sunt trădători ai Patriei”.

Primele succese ale nemților împotriva Rusiei l-au încurajat pe Hitler în obiectivul său de a cuceri Leningradul și Stalingradul. Dar atacul german asupra Stalingradului a fost considerat nesăbuit de către generalii lui Hitler în special din cauza forței de muncă superioare a Rusiei și a scurgerii enorme a resurselor și a efectivelor germane. Acesta a fost respins de o forță de luptă sovietică, care a fost întărită cu un număr mai mare de oameni și materiale.