Info

Primul miliard de euro pentru agricultori! Indicațiile lui Daea: „Dacă ai sapa în mână, treci la prășit!“

Petre Daea capital.ro
Ministrul Agriculturii Petre Daea, Sursa foto: capital.ro

Petre Daea a postat recent pe contul său de Facebook că Ministerul Agriculturii a încasat peste o sumă de peste un miliard de euro de la Comisia Europeană, care acoperă plățile facute de APIA în intervalul octombri-noiembrie 2022. Comentariile primite pe rețeaua de socializare au determinat o nouă ieșire la rampă din partea ministrului Agriculturii, care și-a îndemnat cititorii să nu mai piardă timpul și să treacă la punerea în aplicare a Planului Național Strategic.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat recent că a încasat suma de 1.033. milioane euro de la Comisia Europeană. Suma reprezintă rambursarea de la CE a cheltuielilor efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2022 pentru acordarea plăților în avans fermierilor aferente Campaniei 2022 din plățile directe finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Petre Daea face apel la „muncă și seriozitate“

Anunțul MADR a fost semnalat și de ministrul de resort Petre Daea printr-o postare pe contul de pe o rețea de socializare: „Primii bani de la UE în anul 2023 pentru agricultori! Banca Națională a României, Direcția Operațiuni de Plată, prin adresa nr. VII/17/04.01.2023 confirmă alimentarea contului MADR cu suma de 1.033.896.609 euro de la Comisia Europeană. Iată primii bani care au intrat în bugetul țării de la Uniunea Europeană! Acordarea la timp a subvențiilor și atragerea fondurilor europene pentru agricultură constituie o prioritate în activitatea Ministerului Agriculturii. Prin muncă și seriozitate, se pot îndeplini obiectivele pe care ni le-am propus!“, a scris ministrul Agriculturii Petre Daea pe contul de Facebook.

„Noi nu trebuie să discutăm Planul Național Strategic, ci să-l punem în practică, cu alte cuvinte. Dacă ai sapa în mână, apucă-te și treci la prășit, ca să ai porumb. Că, dacă cauți coada și începi s-o bați, pierzi timpul și nu e cazul”, a mai spus Petre Daea, citat de Jurnalul.ro.

Planul Național Strategic a fost aprobat

Comisia Europeană a aprobat la începutul lunii decembrie, Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) al României prin care fermierii români și agricultura românească vor beneficia de 15,83 miliarde de euro.

„România are o strategie de dezvoltare a agriculturii coerentă, echilibrată și bine pusă la punct, ce asigură predictibilitatea de care fermierii noștri au nevoie pentru dezvoltarea afacerilor lor și asigurarea hranei țării. A fost o muncă intensă, în care s-au implicat specialiștii din minister alături de reprezentanții asociațiilor de fermieri, astfel încât, am reușit să recuperăm rapid etapele care rămăseseră în urmă din cauza lipsei totale de implicare din perioada 2020-2021. Avem deja pregătită legislația națională subsecventă pentru a da drumul consultării publice, astfel încât fermierii și toți cei interesați să cunoască în detaliu tot ce ține de implementarea Planului Național Strategic. Pornim Caravana Cunoașterii PNS în întreaga țară, un calendar al întâlnirilor cu fermierii pentru ca toți cei interesați să se familiarizeze din timp cu planul de acțiune, astfel încât să investim în agricultura țării și în satul românesc toate sumele disponibile“, a declarat Petre Daea.

Ce aduce nou PNS

Conform comunicatului MADR, PNS 2023-2027 cuprinde instrumente de sprijin finanțate atât din Fondul European de Garantare Agricolă (plățile directe și intervenții sectoriale (măsuri pentru susținerea pieței), cât și din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (politica de dezvoltare rurală). PNS prevede 89 tipuri de intervenții, incluzând 51 intervenții prin FEGA și 38 intervenții prin FEADR urmărindu-se mutarea accentului de la conformitate către rezultate și performanță, pentru a atinge obiectivele europene și naționale.

Totodată, PNS va introduce un instrument de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole prin care se acordă despăgubiri în caz de calamități.