Info

Prețul la gigacalorie crește cu 25%. Ce orașe sunt afectate

Bani Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto Playtech.ro

Oficialii municipalității din Suceava declară că gigacaloria a crescut cu aproximativ 25%, iar furnizorul de energie a notificat deja Primăria cu privire la noile prețuri. Primarul Ion Lungu susține că guvernul va acoperi creșterea de preț pentru a nu se adăuga la povara populației.

Ion Lungu susține că va depune o plângere la Guvern, întrucât Primăria nu dispune de fonduri. Mai exact, edilul dorește ca guvernul să suporte costurile legate de creșterea prețului pentru gigacalorii.  Pe baza avizelor favorabile primite de la ANRE și ANRSC, Bioenergy, firma care furnizează agentul termic pentru Suceava, a notificat deja municipalitatea că intenționează să majoreze prețul la gigacalorie. Prețul gigacaloriei va crește la 244,75 lei din 27 octombrie, din cauza actualizării cheltuielilor de producție.

Populația nu va avea de suferit de pe urma creșterii prețului la gigacalorie, potrivit primarului Ion Lungu. Municipalitatea va plăti diferența de preț, dar prin subvenția de stat acordată pentru căldura și apa caldă folosită de persoanele fizice racordate la sistemul centralizat.

„În aceste condiții, trebuie să plătim în plus de la bugetul local suma de 6,8 milioane de lei, bani pe care sperăm să-i primim de la Guvern.  Noi am solicitat suma de 20 de milioane de lei, din care 10 milioane de lei până la finele anului și 10 milioane de lei pe primele trei luni din anul 2023”, spune Ion Lungu, primarul orașului Suceava, potrivit Antena3.

Prețurile au fost majorate și în București

În această iarnă, locatarii apartamentelor din București vor fi nevoiți să scoată mai mult din buzunare pentru a acoperi costurile de întreținere. Acest lucru se datorează faptului că prețul gigacaloriei a fost majorat iarna trecută de către Consiliul General al Municipiului București, după ce a stat nemișcat timp de 11 ani.

Bucureștenii vor plăti acum 330 de lei fără TVA pentru o gigacalorie, față de 137 de lei cât plăteau  până în iarna trecută. Prin urmare, primul sezon rece în care bucureștenii vor plăti un preț mai mare pentru energia termică este 2022-2023.

Având în vedere acest lucru, redactorii de la Economica au efectuat o serie de calcule pentru a demonstra costurile pe care le vor avea bucureștenii în luna ianuarie, considerată cea mai rece lună a anului. Un apartament cu două camere pentru două persoane îi va costa 242 de lei pentru încălzire, deoarece vor folosi 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apă caldă. Consumul de energie pentru o garsonieră în care locuiește o singură persoană este de 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apă caldă. Astfel, prețul în luna ianuarie va fi de 160 de lei, se arată în calculele efectuate de sursa citată.