Info

Prețul carburanților nu a fost crescut intenționat? Care este concluzia Consiliului Concurenței

Carburant Sursa foto Kanal D
Sursa foto: Kanal D

Oficialii de la Consiliul Concurenței, autoritatea administrativă autonomă, au stabilit faptul că prețurile înregistrate la pompă la carburanți reprezintă evoluția cotațiilor internaționale.

Aceștia au transmis fapul că întârzierile de ajustare a costurilor combustibilului nu reprezintă o înțelegere de tip cartel (nr. înțelegere secretă între concurenți) între benzinării.

Prețurile din România similare cu prețurile internaționale

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferență de câteva zile”, au transmis oficialii de la Consiliul Concurenței, în urma anchetei.

Analiza a fost realizată pe datele din intervalul iulie 2019-iunie 2022. Astfel, Consiliul Concurenței a stabilit faptul că prețurile carburanților din România reflectă atât creșterile, cât și reducerile cotațiilor internațional, conform stirileprotv.ro.

„Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare. Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts. O transmitere asimetrică a modificărilor cotațiilor Platts în prețurile carburanților ar fi reprezentat un indiciu al existenței unor comportamente de piață incorecte. Analiza a fost realizată pentru ambele tipuri de combustibil, benzină standard și motorină standard, utilizând medii săptămânale puse la dispoziție de următorii furnizori de carburanți: Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Gazprom, Socar”, a constatat Consiliul Concurenței.

Cotația Platts și Consiliul Concurenței

Cotația Platts reprezintă prețul de referință internațional pe piața benzinei sau a motorinei. Aceasta este o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Ceea ce este de notat în acest caz este faptul că datele nu sunt făcute publice. Pe termen lung, prețurile sunt pe aceeași notă cu prețurile barilului de petrol.

Consiliul Concurenței este singura autoritate responsabilă cu aplicarea regulilor de concurență. Principala misiune este protejarea consumatorilor de practicile ce pot distorsiona funcționarea pieței libere. Activitatea acestei autorități se desfășoară pe două componente. Prima este una preventivă, de monitorizare și supraveghere a piețelor. Cealaltă este corectivă, de sancționare a abaterilor de la un comportament concurențial normal.