Lumea la zi

POLITICO: UE amenință cu ieșirea de la COP27 din cauza unui acord slab privind limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius

cop27 sursa foto dcbusiness
sursa foto: dcbusiness

Miniștrii Uniunii Europene au amenințat sâmbătă că vor părăsi discuțiile globale privind clima, oficialii acuzând China și Arabia Saudită de slăbirea acordului.

„Toți miniștrii, așa cum mi-au spus – ca și mine – sunt pregătiți să plece dacă nu vom avea un rezultat care să facă dreptate la ceea ce așteaptă lumea”, a declarat reporterilor trimisul UE pentru climă, Frans Timmermans, intensificând discuțiile tensionate.

Tensiuni la COP27

Flancat de cei 13 miniștri UE încă prezenți la discuții, Timmermans a declarat sâmbătă, în fața unui grup de reporteri, că UE este „îngrijorată de unele dintre lucrurile pe care le-am văzut și auzit” în ultimele ore, despre care a spus că pun în pericol obiectivul global de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius. Raportul Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice, a arătat că 420 de milioane de oameni în plus s-ar confrunta cu călduri extreme și 270 de milioane ar suferi de lipsa apei dacă lumea s-ar încălzi cu 2 grade Celsius în loc de 1,5 grade Celsius, potrivit POLITICO.

„Avem un calendar foarte strâns. Și trebuie să fim mai rapizi acum. Dar nu repede spre un rezultat negativ”, a spus Ryan, în timp ce personalul de la locul de desfășurare a conferinței împacheta conferința în jurul presei. „Nu repede în sensul de a accepta ceva ce apoi vom regreta ani de zile – că în fiecare an după aceea vom spune „Dacă am fi ținut linia la Sharm El-Sheikh”. ”

Acordul a fost mai slab decât în anii anteriori

La primele ore ale dimineții de sâmbătă, negociatorii UE au fost invitați să revizuiască un proiect de acord final al COP27 de către egiptenii care conduc discuțiile. Timmermans a declarat că acordul, așa cum a fost propus, „a făcut un pas înapoi” față de acordurile anterioare.

Ministrul olandez al climei, Rob Jetten, a declarat că, în general, sugestiile lor de consolidare a eforturilor de reducere a emisiilor periculoase de gaze cu efect de seră au fost respinse.

O frază, citită reporterilor de către un oficial UE, ar bloca, dacă ar fi acceptată, un program menit să conducă la reducerea emisiilor, care ar putea duce la presiuni pentru creșterea obiectivelor naționale privind clima, sau contribuții determinate la nivel național (NDC).

„Cel mai important lucru este ca toate țările să se angajeze să actualizeze NDC-urile, asigurându-se că, de fapt, arăți că NDC-ul tău ne ajută, de asemenea, să menținem un grad și jumătate”, a declarat Jetten pentru POLITICO.

Președintele egiptean al COP27, Sameh Shoukry, a apărat textul în cadrul unei conferințe de presă de sâmbătă, afirmând că acesta are amendamente „minore” și că este o încercare de a acomoda diferite părți. El a spus că textul menține obiectivul de 1,5 grade Celsius la îndemână.

Oficialii europeni au lansat acuzații la adresa egiptenilor

Un oficial european, care a vorbit cu jurnaliștii sub rezerva anonimatului, a acuzat președinția egipteană că lucrează în numele unei coaliții de țări în curs de dezvoltare care include China și Arabia Saudită.

Timmermans a declarat că UE a făcut mai multe compromisuri decât orice altă națiune în cadrul negocierilor care au durat două săptămâni. În această săptămână, UE a oferit o viziune pentru direcționarea banilor către țările vulnerabile care suferă de efectele ireversibile ale încălzirii planetei, rupând astfel cu rezistența din trecut față de această idee.