Lumea la zi

POLITICO: Care sunt soluțiile de urgență energetică ale Europei? Ce se va discuta vineri la Buxelles

eurostat sursa foto romanialibera.ro
Foto romanialibera.ro

Miniștrii europeni ai energiei se reunesc vineri  la Bruxelles ca să găsească răspunsul la iată întrebări-cheie privind prețurile la gaze și energie.

Creșterea facturilor la gaze și energie electrică riscă să provoace pagube economice și politice în întreaga UE și există o presiune tot mai mare pentru ca blocul comunitar să acționeze.

Acțiunea se intensifică la Bruxelles. Miniștrii energiei se vor reuni vineri în capitala UE pentru un summit de urgență. Dar ce înseamnă toate acestea? Ce se așteaptă ca miniștrii să discute? Și ce se va realiza în această săptămână? Iată principalele întrebări- ghid înainte de acest summit crucial.

Care este problema?

Prețurile la energie electrică au explodat pe întreg continentul, în principal din cauza faptului că Rusia a folosit ca armă economică livrările de gaze pentru a lovi aliații din UE ai Ucrainei.

Prețul gazelor este strâns legat de prețul energiei electrice în UE. În ultima vreme, gazul s-a scumpit foarte mult – marți, contractele la termen au atins 238 de euro pe megawatt/oră, o creștere de peste opt ori față de aceeași perioadă a anului trecut.

Situația este înrăutățită de temperaturile ridicate de la începutul verii care au afectat capacitatea rezervoarelor hidroenergetice din Europa. Problemele de întreținere au forțat Franța să închidă 32 din cele 56 de reactoare nucleare, erodând rolul țării ca exportator istoric de energie electrică.

De ce se înrăutățește situația?

Prețurile la energie s-au mai liniștit oarecum după ce au doborât recorduri la sfârșitul lunii august, dar marea îngrijorare este cum se va descurca continentul în timpul sezonului de încălzire de iarnă.

Vineri, compania rusă Gazprom a anunțat că va întrerupe pe termen nedefinit livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream.

Îngrijorarea este că orice altceva decât o iarnă blândă ar putea forța guvernele să raționalizeze livrările, în special pentru utilizatorii industriali.

Ce face UE?

Țările UE au umplut depozitele de gaze naturale la 82% din capacitate, cu mult peste ținta stabilită în noiembrie, ceea ce oferă un oarecare răgaz în fața temerilor legate de aprovizionare înaintea sezonului de iarnă.

Comisia elaborează planuri pentru o „intervenție de urgență” pe piața de energie electrică a UE, iar ambasadorii europeni vor primi o nouă evaluare politică din partea Comisiei înainte de reuniunea ministerială de vineri, a confirmat un purtător de cuvânt al Comisiei.

De asemenea, multe capitale naționale au luat problema în propriile mâini și au anunțat măsuri de sprijin pentru a proteja utilizatorii de facturile energetice paralizante.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că Franța este pregătită să livreze mai mult gaz Germaniei în această iarnă.

Țările UE, printre care Germania, Italia și Spania, au introdus planuri ample de economisire a cererii de energie care includ limite de temperatură pentru întreprinderi; unele dintre ele plănuiesc impozite neașteptate pe profiturile excedentare realizate de producătorii de energie care nu utilizează gaze naturale, trimițând apoi acești bani pentru a atenua presiunea asupra consumatorilor casnici.

Care sunt opțiunile?

Deși Comisia nu a publicat încă nicio propunere formală, aceasta a prezentat mai multe opțiuni.

În evaluarea sa preliminară, obținută de POLITICO săptămâna trecută, Comisia a propus eforturi de reducere a cererii de energie electrică. De asemenea, a sugerat ca țările să plafoneze prețul energiei electrice din alte surse decât gazele naturale și să redistribuie fonduri de la producătorii de energie cu profituri mari pentru a ajuta consumatorii.

De asemenea, într-un alt document consultat de POLITICO, Comisia a lansat mai multe idei pentru plafonarea prețurilor la gaze – stabilirea unui preț maxim pentru gazul rusesc sau reducerea prețurilor prin acțiuni administrative.

Spania și Portugalia, care au primit permisiunea specială din partea Comisiei în iunie de a introduce un plafon temporar al prețului la gaze, sunt văzute ca un posibil test pentru măsuri similare la nivelul întregului bloc. Însă analiștii au exprimat îndoieli cu privire la faptul că modelul iberic, care implică subvenționarea producătorilor de combustibili fosili, ar putea fi aplicat în alte părți – în special în țările în care combustibilii fosili reprezintă o mare parte din mixul energetic și subvenționarea acestora s-ar putea dovedi costisitoare.

Susțin țările UE planurile Comisiei?

Multe țări din UE sunt în prezent în favoarea unei intervenții pe piață, inclusiv a unui fel de plafonare a prețurilor la energie, dar opiniile rămân împărțite în ceea ce privește alte propuneri, cum ar fi stabilirea unui preț maxim pentru gazul rusesc – o idee evocată vineri de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Kremlinul a avertizat că va opri gazul ca răspuns, ceea ce a declanșat semnale de alarmă în unele țări.

Deși Germania primește în prezent foarte puțin gaz din Rusia, este îngrijorată de faptul că o întrerupere a gazului ar putea avea un impact în cascadă în tot blocul comunitar. „Rămânem sceptici în ceea ce privește chestiunile legate de o plafonare a prețului gazelor”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei.

Varșovia face un pas mai departe și va propune plafonarea prețului tuturor importurilor de gaze în Europa, a declarat un diplomat polonez pentru POLITICO.

Există, de asemenea, multă precauție în ceea ce privește dezlegarea prețurilor la gaze și energie, deși opiniile încep să se schimbe. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a recunoscut că blocul comunitar are nevoie de „o reformă fundamentală a pieței energiei electrice”.

Ce se întâmplă în continuare?

Miniștrii energiei din UE se vor reuni vineri la Bruxelles, dar nu este clar dacă se va ajunge la un acord.

Cehii, care dețin în prezent președinția rotativă a Consiliului, au întocmit o listă de propuneri, printre care se numără plafonarea prețurilor la gazele naturale din „anumite jurisdicții” (a se citi: Rusia), decuplarea temporară a prețurilor la gaze și energie electrică, creșterea „lichidității pe piață”, limitarea veniturilor producătorilor care nu utilizează gaze și evaluarea impactului sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii.

Ministrul ceh al industriei, Jozef Síkela, a declarat că miniștrii vor lua în considerare două propuneri: Dezlegarea prețurilor la gaz și electricitate și stabilirea unui preț maxim pentru energia care nu este generată de gaz, cum ar fi energia nucleară și cea din surse regenerabile.

Însă, potrivit unui diplomat UE, nu a fost propusă încă nicio legislație, iar summitul de vineri va fi mai mult o discuție despre punctele de vedere naționale, urmând ca discuțiile oficiale să aibă loc în cadrul următorului Consiliu Energie din octombrie. Un oficial de rang înalt al Comisiei a sugerat că o propunere formală va veni abia după discursul lui von der Leyen privind starea Uniunii Europene din 14 septembrie.

De asemenea, liderii UE organizează un summit în octombrie, dar, având în vedere prețurile amețitoare ale energiei, există o presiune din ce în ce mai mare pentru acțiuni rapide.

„Dacă vom reuși, va dura mai degrabă săptămâni decât luni”, a declarat luni cancelarul german Olaf Scholz.