Info

O nouă categorie de vouchere pentru bucureșteni. Cine, cum și de ce bani poate să beneficieze

Card social, Sursă foto: Ora de Sibiu
Sursă foto: Ora de Sibiu

Consiliul Local al Sectorului 2 a pus în dezbatere publică proiect de hotărâre privind acordarea unui ajutor financiar sub formă de vouchere lunare în valoare de 250 de lei pentru elevii din învăţământul preuniversitar. Dacă proiectul se aprobă, voucherele vor putea fi folosite pentru achitarea contravalorii abonamentului, cotizaţiei lunar sau taxelor aferente necesare practicării unui sport.

Proiectul de hotărâre al Consiliului Local al Sectorului 2 – „Dăruim speranţă pentru performanţă în sport” – prevede alocarea unui buget de două milioane de lei pe lună pentru plata voucherelor desintate să încurajeze practicarea sportului de performanţă de către elevi.

Regulamentul prevede că elevii pot beneficia de vouchere în ordinea înregistrării solicitărilor şi în limita bugetului lunar alocat.

În proiect sunt implicate, în afara Direcţiei Generale de Administrare a Patrimoniului Imobiliar Sector 2, structuri sportive care vo trebui să facă dovada afilierii la federaţiile sportive naţionale pe ramură de sport și să asigure desfăşurarea activităţii sportive numai de către participanţi care deţin calificare.

Care sunt condițiile de obținere a voucherelor

O condiție-cheie pentru participarea la proiect este ca activitatea sportivă să se deruleze în baze sportive proprii sau deţinute în Sectorul 2.

Proiectul mai prevede că înscrierea pentru acordrea voucherelor pentru sport se realizează de către părinţii/reprezentanţii legali ai beneficiarilor. Pentru aceasta este necesară depunerea mai multor documente la unitatea de învăţământ preuniversitar de stat din Sectorul 2 la care este înscris elevul.

Părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor trebui să își ia și angajamentul în scris că vor folosi tichetele valorice primite numai în scopul pentru care au fost emise, în maxim 30 de zile de la primire, fără a le înstrăina către alţi beneficiari, conform datelor RomâniaTV.net.

Încurajarea practicării sportului, o politică națională

La finalul anului trecut, peședintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru completarea legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 prin intermediul căreia copiii care sunt legitimaţi la un club sportiv şi fac sport de performanţă vor primi de la 1 ianuarie 2023 tichete în valoare de 150 de lei pe lună.

Actul normativ prevede că „tichetele de sportiv” sunt destinate exclusiv pentru acoperirea unor cheltuieli privind practicarea sportului de performanţă de către copii şi juniori. Tichetul, care poate fi utillizat pentru echipament, transport la evenimente şi nutriţie adecvată, are valabilitate de un an de la data emiterii și nu înlocuiesc alte forme de venit oferite de structurile sportive. Fondurile necesare pentru plata tichetelor de sportiv sunt asigurate prin bugetul Ministerului Sportului.