Info

Noi categorii de români se pot pensiona mai devreme! Proiectul de lege a fost votat în Senat

Pensie, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto unsplash.com

Senatul a votat ieri un proiect de lege înaintat încă de la finalul anului trecut cu privire la pensionarea anticipată a angajaților din anumite sectoare, și anume din industria constructoare de mașini și din industria de extragere și producție a minereurilor.

Noile modificări legislative care au primit votul decisiv al Senatului vizează includerea unor noi categorii de persoane în schema de pensionare anticipată. Unele activităţi din sectorul construcţiilor de maşini, dar şi din unităţile de producţie ale minelor de minereuri vor fi introduse în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale.

Modificarea se va face în baza unui proiect de Lege pentru completarea art. 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul imunitar de pensii publice, adoptat în această săptămână de Camera Deputaților. Au fost 244 de voturi „pentru”, 1 „contra” și o singură abținere, potrivit RomâniaTV.

Care sunt categoriile eligibile pentru pensionare anticipată

Potrivit noilor modificări, următoarele categorii de personal din cadrul celor două industrii vor fi eligibile pentru pensionarea anticipată.

-Domeniile de activitate: turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forţă în secţiile de forjă; turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turnatoriile de cuzineţi; activitatea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni cel puţin 50% din timp în secţiile de producţie respective.

-Funcțiile vizate: adjunct şef carieră, adjunct şef depozit, adjunct şef uzină, artificier, automacaragiu, buldozerist, electrician, electrician subteran, electromecanic, electromecanic subteran, electromecanic turbosuflantă, electronist, excavatorist, frezor, inginer, inginer conducător formaţie de lucru, inginer şef investiţii, inginer şef producţie, instalator, laborant, lăcătuş, lăcătuş mecanic, lăcătuş mecanic subteran, macaragiu, maistru, manipulant, mecanic, mecanic maşini utilaje, mecanic subteran, miner subteran, miner suprafaţă, muncitor necalificat, muncitor necalificat subteran, operator preparare, operator preparare subteran, prelucrător aşchiere, revizor tehnic, şef carieră, şef laborator control tehnic de calitate, şef depozit, şef secţie, şef uzină, strungar, subinginer, subinginer conducător formaţie de lucru subteran, sudor, sudor subteran, tehnician.

Stagiul de cotizare va fi calculat chiar de dinaintea publicării legii

De asemenea, se preconizează şi asimilarea ca stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, a perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2021, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în sectorul construcţii maşini, în locuri de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă, relatează Ziarul Financiar.

Așadar, persoanele care desfășoară activități în aceste sectoare și ocupă una dintre funcțiile enumerate, pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare în funcție de durata de timp prestată în serviciu.

În urma votului decisiv din Senat, legea urmează să fie promulgată de șeful statului, iar apoi publicată în Monitorul Oficial, ulterior fiind aplicată categoriilor vizate, cu posibilitatea de asimilare în stagiul de cotizare a perioadelor anterioare momentului în care legea a fost înaintată.