Infofinanciar > Lumea la zi > Modificări în cadrul Justiției americane. Sunt vizați directorii executivi ai companiilor
Lumea la zi

Modificări în cadrul Justiției americane. Sunt vizați directorii executivi ai companiilor

Justiție Sursa foto Society For The Blind
Sursa foto: Society For The Blind

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a lansat o nouă politică menită să impună costul infracțiunilor corporative în buzunarele directorilor executivi. Aceasta este cea mai nouă modificare dintr-o serie de schimbări în cadrul agenției sub conducerea președintelui Joe Biden.

Divizia penală a agenției va acorda reduceri la amenzi pentru companiile care încearcă să recupereze compensații de la infractorii corporativi, a declarat joi, în cadrul unei conferințe, adjunctul procurorului general Lisa Monaco.  De asemenea, orice companie care încearcă să rezolve o investigație americană va trebui să implementeze un plan pentru a include obiective de conformitate ca parte a compensațiilor și bonusurilor.

Se vrea dreptate în companii

„Scopul nostru este simplu: să transferăm povara încălcărilor corporative de la acționari, care adesea nu joacă niciun rol în comportamentul necorespunzător, la cei direct responsabili”, a declarat Monaco la o conferință a Asociației Barourilor Americani din Miami.

Companiile plătesc adesea amenzi autorităților americane pentru a rezolva investigațiile privind neregulile comise, o practică despre care unii spun că prejudiciază și mai mult acționarii, dar îi lasă nevătămați pe directorii de companii.

„Clawback( nr.dispoziție contractuală prin care banii deja plătiți unui angajat trebuie să fie returnați unui angajator, uneori cu o penalizare)  nu este o idee nouă, dar opinia noastră este că nu a fost niciodată utilizată cu adevărat în mod eficient sau regulat”, a declarat Marshall Miller, adjunctul principal al procurorului general adjunct al Departamentului de Justiție, într-un interviu acordat Reuters în marja conferinței.

Programul pilot de trei ani va acorda reduceri legate de mărimea clawback-ului la penalități, iar firmele vor putea păstra o parte din acești bani chiar dacă nu reușesc să recupereze compensațiile, cu condiția să încerce cu bună credință, a spus Miller.

„Dacă vreți să creați o cultură care să semnaleze conduita necorespunzătoare și să promoveze conformitatea, trebuie ca oamenii să aibă pielea în joc”, a spus Miller.

Investigații la evaziunea de sancțiuni

Comisia pentru valori mobiliare și burse de valori a extins anul trecut în mod dramatic domeniul de aplicare al puterilor sale de clawback, care au fost create în 2002. Monaco a detaliat, de asemenea, un plan de a dedica mai multe resurse pentru infracțiunile corporative cu implicații în domeniul securității naționale.

Departamentul de Justiție va angaja peste 25 de noi procurori pentru a investiga evaziunea în materie de sancțiuni, încălcări ale controlului exporturilor și infracțiuni economice similare, inclusiv un nou post de consilier șef pentru aplicarea legislației corporative în cadrul diviziei de securitate națională a agenției.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.