Infofinanciar > Lumea la zi > Mega-planul Chinei eșuează! Ce nu a reușit Xi
Lumea la zi

Mega-planul Chinei eșuează! Ce nu a reușit Xi

China Sursa foto dreamstime.com
sursă foto: dreamstime

Încercarea Chinei de a construi un nou „Imperiu Roșu” a lăsat lumea cu o mare de drumuri spre nicăieri și poduri pe jumătate construite. În urmă cu 10 ani, Xi Jinping a dezvăluit cel mai ambițios proiect de infrastructură din lume. Asia, Africa și Orientul Mijlociu primeau din partea Beijingului promisiuni îndrăznețe.

Supranumită „proiectul secolului”, Inițiativa „Centura și drumul” a fost prezentată ca un mega plan. Acest plan era destinat creării a unor rute comerciale care să străbată o mare parte din Eurasia, cu China în centru. Cu promisiuni de împrumuturi și vaste proiecte de infrastructură, peste 150 de țări au aderat la această inițiativă.

Mega-planul Chinei eșuează

Totul face parte din planul lui Xi de a transforma China în „cea mai puternică putere globală”. Liderul de la Beijing dorește să facă acest lucru prin întinderea unei mâini de ajutor către o rețea de potențiali noi aliați. Dar, după un deceniu, viziunea sa pare să se destrame în multe părți ale lumii. Aceasta a fost oprită de falimente, corupție și munți de datorii.

Și multe națiuni au sfârșit prin a obține mai mult decât au cerut. Îndrăgite de discursul strălucitor de la Beijing, multe dintre ele au rămas incapabile să țină pasul cu plățile de returnare. Asta s-a întâmplat atunci când China a venit să bată la ușă. Proiectele de construcție au sfârșit prin a fi abandonate sau neterminate până la achitarea datoriei.

Pe măsură ce datoria crește, este de temut că tot mai multe dintre aceste proiecte vor rămâne neterminate. Iar creditorii chinezi vor prelua controlul asupra terenurilor și activelor cheie în loc de rambursare. Țări precum Sri Lanka, Kenya, Muntenegru, Laos și Kazahstan s-au trezit acum paralizate de datorii și dependente de Beijing.

Ce nu a reușit Xi

Ashok Swain, profesor la Universitatea Uppsala, crede că proiectul lui Xi a acționat chiar ca un „catalizator” pentru conflicte în unele națiuni. „În timp ce Inițiativa Belt and Road a contribuit la avansarea infrastructurii, a fost un catalizator pentru conflicte între țări. Și a exacerbat problemele legate de datorii în unele cazuri”, a declarat el pentru The Sun.

Unele proiecte neterminate s-au oprit brusc după ce oficiali locali au fost condamnați pentru corupție. În Astana, capitala Kazahstanului, coloanele enorme de beton amintesc zilnic de o cale ferată finanțată de China. Proiect care a fost oprită în urma unui scandal de corupție. În Kenya, o cale ferată care lega orașul de coastă Mombasa de Nairobi a fost lăsată pe jumătate finalizată. Aceasta se termină într-un câmp la câteva sute de kilometri de destinație.

Potrivit laboratorului de cercetare AidData, o treime dintre proiecte au fost afectate de proteste, scandaluri de corupție, încălcări ale dreptului muncii sau probleme de mediu. După un deceniu de construcție, experții au declarat pentru The Sun că proiectul lui Xi s-a a eșuat în mare parte. S-au lăsat acum multe țări mai sărace prinse în capcana controlului Chinei. Extinzându-și tentaculele în întreaga lume, analiștii au crezut de mult timp că Inițiativa Belt and Road este folosită pentru a spori puterea Chinei, scrie The Sun.