Infofinanciar > Info > Mălin Bot, „reclamant mincinos”! Ce s-a decis în instanță
Info

Mălin Bot, „reclamant mincinos”! Ce s-a decis în instanță

Mălin Bot, „reclamant mincinos”! Ce s-a decis în instanță
sursă foto: arhiva companiei

Lovitură financiară uriașă în cazul lui Mălin Bot. Acesta nu va primi nicio despăgubire. În schimb va avea de plătit câteva mii de euro cheltuieli de judecată.

Decizia magistraților vine în urma acțiunii lui Mălin Bot împotriva conducerii EVZ. Apărarea a fost realizată de avocatul Alin Nedelcu. Avocatul a reușit să convingă instanța că Mălin Bot nu a fost lezat în nici un fel. Ba chiar dimpotrivă.

Mălin Bot, „reclamant mincinos”

În decizia care a devenit definitivă, magistrații analizează toate argumentele jurnalistului. Această decizie este o lovitură de imagine și una financiară pentru Mălin Bot.

Acesta a cerut 250.000 de euro, dar s-a ales cu zero lei. Mălin Bot va trebui să plătească câteva mii de euro, cheltuieli de judecată. Primul lucru analizat de judecători a fost legat de afirmația lui Dan Andronic care a declarat că Mălin Bot a mințit atunci când a sunat la 112 și a reclamat că dintr-un local ieșeau mai multe persoane. Instanța a observat pe filmări că situația relatată de jurnalist era întocmai, drept urmare s-a constatat că Bot a mințit.

Argumentele din plângere, respinse de instanță

Legat de afirmațiile cu privire la faptul că acesta ar fi plătit de serviciile de informații românești, instanța a transmis că nici acest lucru nu reprezintă o denigrare.

Acest lucru vine într-un context în care atât Dan Andronic, cât și Mirel Curea, au explicat faptul că localul se află între două ambasade. Dacă lui Mălin Bot i s-a permis să filmeze zile la rând câte două ore, atunci când un angajat al restaurantului a vrut să îl filmeze a fost oprit de jandarmii de la ambasade.

Instanța spune că cei doi jurnaliști au făcut judecăți de valoare, pe baza anumitor fapte, au avut un schimb de opinii, ceea ce nu poate fi incriminat potrivit jurisprudenței europene. Cât privește acuzațiile lui Mălin Bot că Mirel Curea l-ar fi denigrat și că ar fi provocat oamenii să-l bată, instanța le respinge. Mai exact spune că nu se aduce atingere reputației reclamantului.

Mălin Bot, „șeful decerabraților”

Legat de cealaltă denigrare pe care Bot a reclamat-o tot din partea lui Mirel Curea, că ar fi plâns prin toaletele EVZ, instanța constată că a fost făcută în spirit de glumă și deci nu i-a fost atinsă imaginea lui Mălin Bot.

Calificativele „Captiv ideologic” sau „Șeful decerabraților” au rămas și ele în picioare, asta pentru că magistrații au constatat că afirmațiile sunt făcute într-o emisiune de tip pamflet. Iar sancționarea ei ar însemna restrângerea dreptului la liberă exprimare.

Nici ideea că Mălin Bot ar avea legătură cu un „eșec al psihiatriei” nu este considerată de instanță un termen injurios, dar magistrații nu ignoră faptul că Mălin Bot s-a dus în fața casei jurnalistului Mirel Curea și a făcut un material cu termeni duri împotriva jurnalistului EVZ.

„Față de toate aceste argumente prezentate, instanța apreciază că reținerea unei fapte ilicite în sarcina pârâților Andronic Dan-Cătălin și Curea Mirel ar genera o veritabilă încălcare a articolului 10 din Convenție, care nu este proporțională cu scopul urmărit de reclamant, motiv pentru care va respinge cererea formulată în contradictoriu cu acești pârâți ca neîntemeiată”.

Decizia instanței a rămas definitivă și nu a fost atacată de Mălin Bot, potrivit EVZ.ro