Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (59): Economia mondială într-un singur grafic
Esential

Lumea în cifre (59): Economia mondială într-un singur grafic

Lumea în cifre (59): Economia mondială într-un singur grafic
sursa foto visualcapitalist.com

Se așteaptă ca economia mondială să aibă un produs intern brut (PIB) de 105.000 de miliarde de dolari. Adică cu 5.000 de miliarde de dolari mai mult decât în anul precedent. Potrivit celor mai recente proiecții ale Fondului Monetar Internațional (FMI) din raportul „World Economic Outlook 2023”.

În termeni nominali, aceasta reprezintă o creștere de 5,3% a PIB-ului mondial. În termeni ajustați în funcție de inflație, aceasta ar fi o creștere de 2,8%.

Anul a început cu turbulențe pentru economia mondială, piețele financiare fiind zguduite de prăbușirea mai multor bănci americane de dimensiuni medii, alături de inflația persistentă și de înăsprirea condițiilor monetare în majoritatea țărilor. Cu toate acestea, unele economii s-au dovedit a fi rezistente și se așteaptă să înregistreze creștere începând cu 2022.

Clasamentul țărilor în funcție de dimensiunea economică în 2023

Se preconizează că SUA vor continua să fie cea mai mare economie în 2023, cu un PIB estimat de 26,9 trilioane de dolari pentru acest an. Această cifră este mai mare decât suma PIB-urilor a 174 de țări clasate de la Indonezia (locul 17) la Tuvalu (locul 191).

China rămâne stabilă pe locul al doilea, cu un PIB estimat la 19,4 trilioane de dolari în 2023. Cele mai multe dintre primele cinci economii rămân pe aceleași poziții din 2022, cu o excepție notabilă.

Se preconizează că India va depăși Marea Britanie pentru a deveni a cincea cea mai mare economie, cu un PIB estimat pentru 2023 de 3.700 de miliarde de dolari.

Iată o privire asupra dimensiunii economiei fiecărei țări în 2023, conform estimărilor FMI.

Iată care sunt cele mai mari economii pentru fiecare regiune a lumii.

Africa: Nigeria (506,6 miliarde de dolari)
Asia: China (19,4 trilioane de dolari)
Europa: Germania (4,3 trilioane de dolari)
Orientul Mijlociu: Arabia Saudită (1,1 trilioane de dolari)
America de Nord și Centrală: SUA (26,9 trilioane de dolari)
Oceania: Australia (1,7 trilioane de dolari)
America de Sud: Brazilia (2,1 trilioane de dolari)

Clasament: Economiile în scădere din 2023

De fapt, se preconizează că 29 de economii se vor micșora față de dimensiunile lor din 2022, ceea ce va duce la pierderi de producție de aproape 500 de miliarde de dolari.

Rusia va înregistra cel mai mare declin, cu o contracție preconizată de 150 de miliarde de dolari în acest an. Acest lucru este egal cu aproximativ o treime din declinul total al tuturor celor 29 de țări cu economii în scădere.

Egiptul (-88 de miliarde de dolari) și Canada (-50 de miliarde de dolari) împreună reprezintă o altă treime din producția pierdută, potrivit Visual Capitalist.

În cazul Egiptului, scăderea poate fi explicată parțial prin moneda țării (lira egipteană), a cărei valoare față de dolarul american a scăzut cu aproximativ 50% de la jumătatea anului 2022.

Rusia și Canada sunt unii dintre cei mai mari producători de petrol din lume, iar prețul petrolului a scăzut din 2022. O complicație suplimentară pentru Rusia este faptul că țara a fost forțată să vândă petrol cu un discount abrupt din cauza sancțiunilor occidentale.

Iată modificările preconizate ale PIB-ului pentru toate țările care se confruntă cu scăderi de la un an la altul:

Prezența Arabiei Saudite, Norvegiei, Kuweitului și Omanului în top 10 cele mai mari contracții ale PIB-ului evidențiază și mai mult impactul potențial asupra PIB-ului pentru țările producătoare de petrol, potrivit proiecțiilor FMI.

Mai recent, producătorii au redus oferta în încercarea de a impulsiona prețurile, dar îngrijorările legate de încetinirea cererii globale de petrol, în urma unei economii chinezești în scădere (al doilea mare consumator de petrol la nivel mondial), au menținut prețurile petrolului la un nivel mai scăzut decât în 2022, indiferent de situație.

Nota de subsol privind previziunile referitoare la PIB

În timp ce organizații precum FMI au devenit destul de bune în ceea ce privește previziunile privind PIB-ul. Merită totuși să ne amintim că acestea sunt proiecții și ipoteze făcute la începutul anului. Care ar putea să nu mai fie valabile până la sfârșitul anului 2023.

JP Morgan și-a schimbat deja prognoza privind creșterea PIB-ului real al Chinei în 2023. Aceasta este de șase ori în tot atâtea luni. După ce așteptările privind cheltuielile de recuperare a pandemiei pe scară largă nu s-au materializat în această țară.

Care este principala concluzie din proiecțiile FMI pentru creșterea PIB-ului din 2023? Ea se bazează pe cât de bine reușesc țările să limiteze inflația fără a înăbuși creșterea. Totul pe fondul unor condiții tensionate de lichiditate.