Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (65): Ce companii aeriene au transportat cei mai mulți pasageri în 2022?
Esential

Lumea în cifre (65): Ce companii aeriene au transportat cei mai mulți pasageri în 2022?

Lumea în cifre (65): Ce companii aeriene au transportat cei mai mulți pasageri în 2022?
sursa foto visualcapitalist.com

După ce a fost lovită de pandemie, industria aviatică este în plină ascensiune, cu un trafic în creștere cu 30% și venituri în creștere cu 50% de la an la an în 2022.

Iar din cei 3 miliarde de pasageri care au luat un zbor anul trecut, mai mult de jumătate au zburat cu unul dintre marii jucători din industrie. Folosim informații din 2023 Allianz Partners Big Book of Travel Data de IdeaWorksCompany pentru a vizualiza cele mai mari companii aeriene în funcție de trafic.

Primele 20 de companii aeriene în funcție de trafic în 2022

În fruntea listei, American Airlines a zburat cu aproape 200 de milioane de pasageri în 2022. Cea mai populară rută a companiei aeriene a fost între Dallas Fort-Worth (DFW) și Los Angeles (LAX), operând peste 30 de zboruri pe zi.

De fapt, Dallas este un „hub de fortăreață” pentru American, unde compania aeriană – împreună cu partenerii săi regionali – deține mai mult de 70% din zborurile aeroportului.
Iată o privire rapidă asupra celorlalte companii aeriene și a pasagerilor lor anual în 2022.


La mică distanță de American se află un alt rival cu sediul în SUA, Delta, care a dus la destinație peste 170 de milioane de pasageri.

Pe locul al treilea se află Ryanair Group, cu sediul în Irlanda, cel mai popular dintre transportatorii low-cost (definiți prin tarifele lor mai mici și serviciile no-frills), care a transportat peste 168 de milioane de pasageri în întreaga lume.

În top cinci se află alte două companii aeriene americane, United și Southwest, cu un număr anual de 144,3 milioane de pasageri și, respectiv, 126,6 milioane de pasageri.

Clasament: Top 20 companii aeriene în funcție de venituri în 2022

Examinarea aceleiași liste de companii aeriene în funcție de cele mai multe venituri obținute pe parcursul anului scoate la iveală câteva surprize interesante.


American și Delta își păstrează primele poziții – câștigând 49 de miliarde de dolari și, respectiv, 45 de miliarde de dolari -, dar grupul Ryanair iese din top cinci și se situează pe locul 12, după ce anul trecut a câștigat 11,2 miliarde de dolari.

Alți transportatori low-cost – IndiGo din India și EasyJet din Marea Britanie – coboară și ei în clasament, ambii obținând venituri de aproximativ 7 miliarde de dolari, potrivit Visual Capitalist.

Traficul aerian de pasageri pe regiuni în 2022

Companiile aeriene cu sediul în Europa au transportat o treime din totalul pasagerilor aerieni în 2022, cu puțin înaintea omologilor lor cu sediul în SUA.
Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că Aeroflot din Rusia a pierdut atât pasageri, cât și venituri în perioada 2021-2022, deoarece companiei aeriene i s-a interzis accesul în spațiul aerian al SUA, Canadei, Regatului Unit și UE.

Între timp, toate cele mai mari patru companii aeriene din China au suferit, de asemenea, scăderi de trafic, deoarece țara s-a confruntat cu efectele reziduale ale pandemiei, având un impact asupra cotei de pasageri din Asia.