Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (67): Riscul de investiții pentru fiecare țară
Esential

Lumea în cifre (67): Riscul de investiții pentru fiecare țară

risc de investitii Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Având în vedere creșterea rapidă a economiilor emergente și oportunitățile pe care aceasta le poate prezenta investitorilor. Se ridică o întrebare. Expunerea la investiții în străinătate vine cu riscuri și cum poate fi analizat acest risc?

Riscul de investiții pentru fiecare țară, Sursa foto visualcapitalist

Riscul de investiții pentru fiecare țară, Sursa foto visualcapitalist.com

Pentru a răspunde la această întrebare, acest grafic prezintă riscul de țară din întreaga lume, pe baza unei analize realizate de Aswath Damodaran de la Stern School of Business din cadrul Universității din New York.

Metodologie

Din mai multe motive, există variații în ceea ce privește riscul în diferite țări. Acestea pot fi influențate de factori geopolitici. Printre acestea se află riscul politic, dacă se află într-o etapă de creștere timpurie sau dacă au drepturi de proprietate stabile.

Pentru a obține o imagine mai clară a riscului de țară, Damodaran a analizat următorii factori generali:

Riscul politic: Tipul de regim, corupția, nivelul de conflict
Risc juridic: Protecția drepturilor de proprietate, drepturile contractuale
Risc economic: Diversificarea economiei

În plus, a fost analizat riscul de neplată al unei națiuni, care este o măsură frecvent utilizată pe piețele financiare. Atunci când o națiune nu-și plătește datoria, acest lucru duce adesea la turbulențe pe piață și la alte efecte negative care pot dura mulți ani.

Împreună, acești factori, alături de alții, estimează o primă de risc de țară, care reprezintă riscul suplimentar pe o anumită piață. Statele Unite au servit drept bază de referință pentru măsurarea riscului suplimentar al fiecărei țări.

Risc de investiții în 2023

Mai jos, prezentăm riscul de țară din întreaga lume, de la cel mai mare la cel mai mic risc, începând cu luna iulie 2023:

Cel mai mare risc de investiții Sursa foto visualcapitalist.com

Cel mai mare risc de investiții Sursa foto visualcapitalist.com

După cum arată tabelul de mai sus, cinci țări prezintă cel mai mare risc: Belarus, Liban, Venezuela, Sudan și Siria. În Belarus, forțele militare rusești continuă să opereze. Venezuela se confruntă de mulți ani cu hiperinflație și corupție endemică.

Pe de altă parte, 13 țări au cel mai mic risc, inclusiv mai multe națiuni europene, Singapore și Noua Zeelandă. Acest lucru se datorează unor factori precum obligațiunile lor guvernamentale cu rating AAA, corupția scăzută și protecția puternică a drepturilor de proprietate.

Ce înseamnă acest lucru pentru investitori?

Creșterea economiilor emergente prezintă oportunități pentru investitori, modelate de influențele demografice, de creșterea PIB-ului și de progresele tehnologice observate la nivel global.

În plus, diversificarea între sectoare, active și zone geografice ar putea fi în beneficiul investitorilor în general, conform visualcapitalist.com.

Ținând cont de acest lucru, investițiile în alte țări sunt expuse la riscuri de țară care depășesc, dar care influențează în cele din urmă performanța pe termen lung a acțiunilor, obligațiunilor și a altor active financiare. Ținând cont de acești factori, recompensa investiției în companii internaționale poate veni cu riscuri macroeconomice și specifice fiecărei țări.