Lumea la zi

Klaus Iohannis participă la summitul Cop27!Președintele a laudat sistemul RO-Alert

caleaeuropeana.ro
FOTO: caleaeuropeana.ro

Președintele României a participat la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările Climatice (COP27), susținută în  în orașul egiptean Sharm El-Sheikh. Iohannis a lăudat sistemul Ro-Alert, cu ajutorul căruia populația este înștiințată de posibilele pericole.

Președintele statului a participat în cursul zilei de marți, la masa rotundă pe tema „Schimbările climatice și sustenabilitatea comunităților vulnerabile”, din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) de la Sharm El Sheikh.

Iohannis a lăudat sistemul Ro-Alert

La eveniment au participat șefi de stat și de guvern, oficiali importanți ONU și ai altor organizații interguvernamentale care au discutat aspecte legate de schimbările climatice, răspunsul la dezastre naturale și alertă timpurie cu privire la situațiile de risc.

Un obiectiv important al conferinței COP27 vizează adaptarea la schimbările climatice și atingerea progreselor necesare pentru a spori reziliența internațională în fața schimbările climatice și pentru a ajuta comunitățile cele mai vulnerabile să se adapteze.

Iohannis a subliniat în cadrul dezbaterii faptul că aceste comunități vulnerabile sunt de obicei cele mai afectate de schimbările climatice și a punctat că acest aspect nu trebuie neglijat în procesul de adaptare la schimbările climatice și în eforturile de a proteja cetățenii de consecințele acestora.

Iohannis a indicat faptul că pot fi aplicate mai multe măsuri printre care îmbunătățirea gestionării riscurilor asociate dezastrelor și a sistemelor de alertă timpurie- esențială pentru a minimiza pierderile umane, naturale și materiale pentru minimizarea costurilor economice și sociale.

Iohanis salută inițiativa ”Alerte timpurii pentru toți”

În aceste condiții, președintele a salutat inițiativa ”Alerte timpurii pentru toți” (Early Warnings for All), lansată de Secretarul General al ONU, Antonio Guterres și a iterat faptul că România are sisteme care pot transmite mesaje de avertizare cu privire la fenomene meteorologice extreme, și ar fi potrivit ca aceste sisteme să fie extinse la nivel global.

Iohannis a mai precizat că pentru a oferi o replică pe măsură dezastrelor naturale, ar trebui ca resursele să fie împărțite și să existe un schimb de bune practici. De asemenea, acesta a mai făcut referire la implicarea României în mai multe misiuni internaționale de gestionare a incendiilor de vegetație din Grecia, Macedonia de Nord, Slovenia și Franța.

Președintele și-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu cei interesați și care au nevoie pentru a reduce riscul dezastrelor naturale. Iohannis a vorbit și despre necesitatea îmbunătățirii accesului la educația în materie de riscurile schimbărilor climatice și reducerea lor, și a subliniat faptul că educația este o parte importantă a procesului de prevenire și răspuns eficient în fața dezastrelor naturale amplificate de schimbările climatice, potrivit digi24.ro