Infofinanciar > Info > Se intră în linie dreaptă! Începe campania electorală pentru alegeri 
Info

Se intră în linie dreaptă! Începe campania electorală pentru alegeri 

BEC Părerile românilor în legătură cu organizarea alegerilor
Sursa foto Arhiva companiei

Vineri va începe campania electorală pentru alegeri locale și europarlamentare. Aceasta se va încheia cu 24 de ore înainte de deschiderea urnelor de votare. Acesta a fost anunțul făcut de Biroul Electoral Central.

Există și câteva reguli ce trebuie respectate. Printre acestea se află și interzicerea mesajelor sau sloganurilor ce au caracter discriminatoriu sau cele ce incită la ură și intoleranță. De asemenea, sunt interzise și orice forme, mijloace sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă și etnică.

Reguli pentru campaniile electorale

„Biroul Electoral Central recomandă, cu fermitate, competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfăşurarea campaniei electorale, să aibă un discurs echilibrat, onest şi constructiv şi să evite denaturarea sau manipularea informaţiilor pentru a preveni răspândirea ştirilor false, a acţiunilor de dezinformare şi a oricăror derapaje de natură să afecteze buna desfăşurare a procesului electoral”, se arată în comunicatul emis.

Există reguli și cu privire la discursul electoral și la mesajele cu caracter politic. Acestea trebuie să fie astfel încât „să ofere garanţii privind respectarea şi promovarea principiilor democraţiei şi să contribuie la dezvoltarea unui climat de integritate în desfăşurarea campaniilor electorale, atât din respect pentru ceilalţi competitori, cât şi pentru alegători”.

Tot în comunicat se arată faptul că alegătorii trebuie să aibă acces la informații ce sun obiective, reale, corecte. Astfel, ei își formează o opinie proprie. De asemenea, vor decide în consecință de cauză.

De asemenea, birourile electorale de circumscripție vor verifica dacă se desfășoară în mod corect desfășurate campaniile electorale. În cazul în care sunt încălcate normele legale, atunci, se vor aplica amenzi sau sancțiuni penale după fiecare caz. Conform BEC, campania electorală se va încheia sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 07:00, conform stirileprotv.ro.

Alegeri în 2024

Pe data de 9 iunie 2024, românii vor ieși la secțiile de votare. Atunci, vor avea loc alegeri locale și europarlamentare. Astfel, cetățenii își vor alege reprezentanții la nivel local pentru următorii patru ani. Acești reprezentanți locali sunt primari, consilieri locali, președinți de consilii județene și consilieri județeni. În cazul alegerilor locale, românii pot vota de la ora 07:00 până la ora 22:00.

În cazul alegerilor europarlamentare, românii își vor alege reprezentanții de la Parlamentul European. Europarlamentarii au funcția de a reprezenta interesele statului în cadrul blocului comunitar Uniunea Europeană.

Alegerile prezidențiale vor avea loc tot în anul acestea. Acestea se vor desfășura în două tururi: pe 15 și 29 septembrie. Atunci, va fi ales un nou președinte. Acesta va lua funcția lui Klaus Iohannis, după ce acesta a stat două mandate la conducerea României. În luna decembrie, pe 8, vor avea loc alegeri parlamentare. Cetățenii își vor alege reprezentanții din Parlament.