Infofinanciar > Info > Infofinanciar întreabă: Cât le-a venit românilor factura la curent?
Info

Infofinanciar întreabă: Cât le-a venit românilor factura la curent?

Factură curent, Sursă foto: România TV
Credit imagine: Romania TV

„Infofinanciar întreabă” este o serie de reportaje făcute de Sorina Benga și Irina Balcu. Prin chestionarele adresate românilor obișnuiți, echipa de reporteri aduce în atenția publicului evenimente care au avut loc în luna martie.

Pe 15 martie 2023, facturile la electricitate au venit după o perioadă de „tăcere” din partea furnizorilor. Pentru mulți români, surpriza nu a fost una deloc plăcută. Nu a fost o situație general valabilă, însă. Amânarea eliberărilor de facturi a venit deoarece furnizorii de energie au calculat noi praguri de plafonare.

Pentru unii români, asta nu a fost ceva rău. Dacă nivelul lor de consum a scăzut, au putut fi trecuți în altă categorie de plafonare. Din acest motiv, anumite persoane s-au trezit chiar cu facturi negative! Unii au ales să le solicite pe card, în vreme ce alții așteaptă luna următoare, când vor primi o factură redusă.

 

Cum să economisești electricitate

Date fiind tendințele inflaționiste care și-au luat avânt din primul trimestru al lui 2022, economiile sunt mai importante ca niciodată. Deși curentul electric este o necesitate și este foarte greu de spus care e un minimum la care îl putem reduce fără a ne crea disconfort, există câteva metode de economisire a energiei.

În primul rând, este esențial să oprești complet electronicele și electrocasnicele atunci când nu le folosești. Dacă a le scoate din priză când nu mai sunt în uz ți se pare excesiv, ai opțiunea comutatorului. Cumpărând un comutator, vei putea fi sigur că niciun aparat din casă nu consumă în mod pasiv energie atunci când nu îl folosești. Un obicei foarte sănătos pentru facturile tale este și să stingi lumina în momentul în care părăsești o cameră – pare intuitiv, dar e mai ușor decât credem să uităm de simpla apăsare pe întrerupător. O investiție bună în acest sens este becul cu senzor de mișcare. Se va aprinde doar în momentul în care-ți detectează prezența.

O altă variantă demnă de luat în seamă este utilizarea becurilor LED. Numite și „economice”, acestea consumă de până la 5 ori mai puțin decât corpurile de iluminat clasice, conform unui material scris de experții de la Engie.

Sfaturi de vreme caldă

Începutul sezonului cald prevestește o nouă gaură în bugetele românilor: aerul condiționat. Recomandarea noastră pentru verile toride este să nu lași căldura să-ți pătrundă în casă după ora zece. Ține ușile și ferestrele închise. Dacă zăpușeala este atât de puternică încît nici acest scut nu e îndeajuns, îți sugerăm să lași aerul condiționat la o temperatură apropiată de cea la care ar fi în mod obișnuit confortabil în regiunea ta. De exemplu, un bucureștean se va simți foarte bine dacă temperatura ambiantă va fi nu mai jos de 24 de grade. Fiecare grad în plus contează pentru a avea o factură blândă la curent.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.