Info

Începe festivalul de film românesc de la Seattle! Evenimentul a ajuns la a IX-a ediție

watch.eventive.org
FOTO: watch.eventive.org

Festivalul de Film Românesc de la Seattle a ajuns deja la cea de IX-a ediție, iar anul acesta va debuta astăzi, 12 noiembrie, cu o selecție de filme reunite sub titlul „Homelands” (Ținuturi natale), care tratează temele identității și ale apartenenței într-o lume în care dezrădăcinarea s-a transformat într-un curent de masă, scrie mediafax.

Festivalul a ajuns și la românii din Detroit și Phoenix grație organizației American Romania Cultural Society și a sprijinului oferit de ICR New York, devenind astfel, unul din cele mai mari evenimente culturale românești în America de Nord.

Începe festivalul de film româneasc de la Seattle

Proiecțiile se vor desfășura în perioada 11-27 noiembrie atât în format fizic, cât și hibrid, pe platforma Northwest Film Forum. Prima proiecție va fi rezervată filmului Metronom regizat de Alexandru Belc, producție finalizată în cursul acestui an, câștigătoare a premiului pentru regie din cadrul secțiunii Un Certain Regard a Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Alexandru Belc și-a făcut debutul în industria cinematografică a lungmetrajelor grație filmului Metronom, acesta a mai regizat și documentare precum „8 martie” ( 2012), și „Cinema, mon amour” ( 2015).

Filmele selecționate includ atât lungmetraje, scurtmetraje și documentare precum „Amok”(r. Balazs Turai 2022), „Plastic Semiotic” (regizat de Radu Jude, 2021), „Șerifi ucraineni” ( în regia lui Roman Bondarchuk, 2016), „Spirala” (Cecilia Felmeri, 2021), „Certitudinea probabilităților” (Raluca Durbacă, 2021), „Imaculat” (Monica Stan și George Chiper-Lilemark, 2021), „Isnula” (Anca Damian 2022). Cele două execuții ale mareșalului” (r. Radu Jude, 2018), „Noi împotriva noastră” (Anda Tarara, 2020), „Cerbul a trecut prin fața mea” (r. Vlad Petri, 2020), „ Omul care a vrut să fie liber” (r. Mihai Mincan și George Chiper-Lillemark, 2019), „Om câine” (r. Ștefan Constantinescu, 2021”, „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Mikhaela Kirst, Ebba Sinzinger, 2020), „Lucruri pentru care meriă să plângi„ (r. Cristian Groșan, 2021) și „Crai nou” ( r. Alina Grigore 2021). Programele de proiecții vor fi însoțite de discuții virtuale cu actori, cineaști și critici de film.

Primul festivalul al Filmului Românesc din SUA a debutat în 2015

Primul festival al Filmului Românesc din zona Pacific Northwest, a debutat în 2015 sub titlul „Un ochi râde, un ochi plânge” în perioada 7-9 noiembrie și s-a desfășurat la SIFF Film Center din Seattle, WA.

Programul celei de-a doua ediție a cuprins a Festivalului de Film Românesc a inclus filme celebre precum Aferim regizat de Radu Jude, A love story, Lindenfeld/o poveste de dragoste, Lindenfeld în regia lui Radu Gabrea, o dramă finalizată în 2014 și Domestic în regia lui Adrian Sitaru, comedie, dramă, film în 2012.

Ediția respectivă a fost posibilă datorită Ministerului Afacerilor Externe- Departamentul de Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni; 4Culture; NW Family Dental; Departamentele de Germanistică și de Limbi și Literaturi Slave din cadrul University of Washington, scrie stiripesurse.ro.