Lumea la zi

FORBES: Ce sume a cheltuit Rusia pentru a-și finanța invazia în Ucraina? Putin a golit un sfert din bugetul anual al statului

militari rusi
sursa foto: CNN

În cele nouă luni de invazie la scară largă a Ucrainei, Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari pe război, ceea ce reprezintă un sfert din bugetul său anual, potrivit analizei branșei ucrainene a publicației Forbes. Costurile întreținerii războiului devin din ce în ce mai mari, pe măsură ce vistieria statului se golește.

Costul războiului pentru Moscova este în creștere, iar resursele proprii sunt epuizate. Noi mobilizări, rachete iraniene și un posibil acord de furnizare de rachete din Coreea de Nord – toate acestea fac ca războiul să fie mai scump pentru Kremlin. Anul viitor, „factura de război” ar putea deveni prea mare pentru a putea fi suportat de stat.

Cheltuielile militare directe ale Rusiei pentru cele 9 luni de război, potrivit Forbes, se ridică la aproximativ 82 de miliarde de dolari. Această estimare include costurile directe necesare pentru susținerea operațiunilor militare, dar nu și cheltuielile de apărare durabile sau pierderile legate de economie.

În 2021, veniturile bugetare totale ale Rusiei s-au ridicat la 340 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că Rusia a cheltuit deja un sfert din veniturile de anul trecut pentru operațiuni militare. Anterior, statul își putea permite cheltuieli de mare amploare, având în vedere că Rusia primea aproximativ 1 miliard de euro pe zi pentru petrol și gaze. Acum, pe fondul sancțiunilor occidentale și sistarea transporturilor de la Nord Stream au lăsat un gol considerabil în bugetul statului.

Cheltuieli pentru soldați și compensațiile lor

Soldaților contractuali ai armatei ruse li se acordă un salariu de 200.000 de ruble pe lună, plus plăți suplimentare. În medie, se cheltuiesc aproximativ 200 de dolari pe zi pentru fiecare soldat. În octombrie, Rusia și-a mărit brusc numărul de trupe. 300.000 de soldați mobilizați vor costa bugetul rusesc încă 1,8 miliarde de dolari pe lună. În plus, este necesară creșterea cheltuielilor cu proviziile și muniția. Costul total al salariilor militarilor implicați în lupte este de aproximativ 2,7 miliarde de dolari după mobilizare.

De asemenea, numărul victimelor din rândul militarilor ruși a crescut dramatic în ultimele două luni. Acest lucru se datorează parțial faptului că Rusia a mobilizat soldați nepregătiți din punct de vedere militar. Potrivit estimărilor, suma necesară pentru plata despăgubirilor pentru soldații răniți și familiile celor decedați depășește 3,5 miliarde de dolari.

Conform cifrelor Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, un număr record de soldați ruși – 17.470 – au fost uciși în Ucraina între 24 octombrie și 24 noiembrie. Pentru fiecare dintre aceștia, compensația este de 7,4 milioane de ruble, adică 110.000 de dolari, relatează Digi24.

Cheltuieli pentru armament

Aceștia au calculat că Rusia a folosit între 10.000 și 50.000 de obuze pe zi în timpul războiului, iar prețul mediu al unui obuz de calibru sovietic este de aproximativ 1.000 de dolari. Astfel, cheltuielile Rusiei se ridică la peste 5,5 miliarde de dolari numai pentru aprovizionarea cu artilerie. De asemenea, Rusia a tras peste 4.000 de rachete în Ucraina. Costul mediu al unei rachete rusești este de 3 milioane de dolari.

De asemenea, Rusia a pierdut 278 de avioane de luptă, cu un cost mediu de 18 milioane de dolari, și 261 de elicoptere, cu un cost mediu de 10,4 milioane de dolari. Pierderile totale ale aviației ruse se ridică la 8 miliarde de dolari.