Esential

EXCLUSIV! Ion Cristoiu, despre farsa jucată președintelui polonez: ,,Habar n-are de ce înseamnă șef de stat, responsabilitatea aia!”

EXCLUSIV! Ion Cristoiu, despre farsa jucată președintelui polonez: ,,Habar n-are de ce înseamnă șef de stat, responsabilitatea aia!”
Sursa foto - Evz Play

Ion Cristoiu a fost prezent în podcastul EVZ Play, moderat de jurnalistul Robert Turcescu. Acesta a tratat mai multe subiecte, dar a abordat cu precădere farsa făcută de doi comici ruși pentru președintele Poloniei, Andrzej Duda, în contextul atacului cu rachetă.

Ion Cristoiu a vorbit despre farsa comicilor ruși Vova și Lexus, care l-au apelat pe președintele Poloniei, vorbind în numele lui Emmanuel Macron! Aceștia au obținut informații secrete, sunând pe telefonul personal al lui Andrzej Duda.

,,Era o zi în care eram în alertă maximă. Ce să contestăm? Probabil unii sunt pro Zelenski și sunt entuziasmați. Dacă erau comici tailandezi, erau de acord. Duda se înscrie în liderii ,,Semințe de bostan prăjite”. Pentru că a vorbit pe telefonul mobil, arată că habar n-are de ce înseamnă șef de stat, responsabilitatea aia! Țin minte când mă suna Băsescu, mă avertiza ,,Această convorbire este înregistrată”! Trebuie să ne neliniștească că într-un moment de tensiune, când eram pe cale să declanșăm un război mondial, președintele Poloniei a fost tras pe sfoară de doi comici care puteau fi ruși, români, albanezi. Președintele a vorbit pe telefonul lui mobil – În astfel de momente se vorbește pe linie criptată! Macron avea un telefon de genul ăsta. De ce? Pentru că la nivelul UE, nu e nimeni Churchill. Toți sunt niște actorași de mâna a doua. Ceea ce fac ei sunt chestiuni comice! Nu îl uit pe premierul Finlandei care a făcut un chef la ea la reședință, fără bărbatul ei! A spus că e și ea om și trebuie să facă un chef. Nimeni nu spune că în lumea de azi a internetului, șefii de stat trebuie să fie ca Iohannis, inabordabili!”, a transmis Ion Cristoiu.

Viziunea lui Ion Cristoiu despre racheta din Polonia

Cristoiu a oferit și un punct de vedere cu privire la racheta care a căzut în Polonia. El consideră că a fost o mobilizare defectuoasă și spune că o țară NATO ar fi trebuit să aibă informații clare în eventualitatea unui atac.

,,Eu am analizat mult reacția Poloniei, nu atât cât cea a Occidentului. Racheta a căzut la 15.40 și era în teritoriul unei țări membre NATO care crește, fiind cea mai tare în Europa. Ei sunt alături de Ucraina, un fel de cap de pod în Europa americanilor. Noi nu suntem cap de pod, suntem cap de punte. Sau vad, cap de vad, ca să treacă prin apă. Dacă ne reamintim, eu am văzut o ciudățenie. Ea a căzut la 15.40 și la ora 18.00 au început să se dea pe toată planeta de pe un post local de acolo, o burtieră că sunt rachete rusești și trebuie activat articolele 5 și 4, toate articolele! La 19.00, purtătorul de cuvânt al Guvernului Poloniei și a exprimat îngrijorarea și a anunțat ridicarea stării de alertă și au intrat într-un fel de discuții de 3 ore în care au jucat v-ați ascunselea, pentru că nu au avut nicio concluzie. Vazând această disproporție, suntem de acord, fără a fi analiști militari, că ceva e în neregulă. Într-o asemenea situație, o țară NATO știe înainte de a cădea racheta, a cui este. De fapt, polonezii erau într-o piesă de teatru și acuză Rusia”.

Ridicarea MCV este ,,premiu de consolare” pentru România?

Ion Cristoiu spune că țările și-au schimbat organizarea după declanșarea războiului Rusiei în Ucraina. El spune că Republica Moldova este aproape de un dezastru, care ar poate fi preluat de România. Țara noastră se implică destul de mult în război, pe mai multe linii.

,,După 24 februarie, lumea e altfel. Valorile de prudență s-au schimbat. Țările nu mai sunt judecate după criterii de stat, democrație, ci după hărnicia cu care rezolvă problemele Uniunii Europene. Noi suntem una din țările – ne-am distrus cerealele, șoselele – pe care le costă refugiații mult, le dăm arme și informații mercenarilor. Suntem a cincea țară, cei mai agresivi pe afrontul față de ruși. În aceste condiții, locul cel mai vulnerabil pentru UE și NATO este Moldova, nu Ucraina. O situație care se degradează pe zi ce trece. Maia Sandu nu a reușit să dea jos Guvernul ei! În aceste condiții, eu cred că liderilor noștri li se pune în față o fereastră oportună pentru care noi vom prelua buboiul. Dacă ne-o dă nouă, o luăm canceroasă. Adică, eu ca lider din Occident aș rezolva liste și aș putea rezolva crize economice. Să rezolve România! Pentru că ea, așa cum e acum, răspunde! La ora actuală, în prim-plan este Moldova cu problemele ei mari, uriașe. O minimă analiză spune că marea majoritate a moldovenilor lucrează la Moscova, nu la Bruxelles, pentru că e mai ușor, știu limba. Până la acest război, știam că moscoviții erau deja ca parizienii, nu mai lucrau. În casierii și mall-uri nu mai lucrează rușii, ei sunt boieri! Construcțiile sunt ale celor din Asia, care vin la noi. Sunt foarte multe lucruri care fac din Moldova cele mai mari bătăi de cap”, susține Cristoiu.

Acesta a transmis că analizele pe care le fac politicienii români nu se bazează pe date concrete, ci pe emoții. El critică administrația condusă de Maia Sandu și transmite că România ar putea fi în pericol dacă se unește cu Moldova.

,,La noi, analizele nu sunt analize, ci emoții! O analiză rece arată că acolo e un dezastru. Nu e venită din cauza rușilor. Un dezastru este și în felul în care a administrat doamna Maia Sandu țara. Ea a venit pe o țară împărțită de olgarhi. Ridicarea MCV nu are nici legătură cu România. Ni s-a dovedit! Ne dăm seama ce escrocherie a fost. Hai să fim serioși, luptă împotriva corupției! În condițiile în care suntem mai corupți ca niciodată, ridicăm MCV-ul! Dar, principala forță politică lovită este USR-ul. Tema partidului era că ne plângem la Bruxelles! Dacă ei nu schimbă discursul, nu iau și alte teme, s-a terminat! Cum ar arăta Schengen pentru Austria? Dacă nu intră Bulgaria, este foarte grav pentru că vor fi în brațele Rusiei! Românii vor avea de protejat tot ce vine din Ucraina, tot ce vine din Moldova și mai ales, tot ce vine din Bulgaria. Schengen înseamnă ca România să dea drept de azil. 1000 de emigranți ajunși în România și acceptați pe teritoriul României, se duc la Paris”, a subliniat Ion Cristoiu.

Va lua Polonia rolul Germaniei?

Ion Cristoiu susține că trăim din nou perioada anilor 1940. Tendința Poloniei ar fi de a se transforma în Germania, iar România ar trebui să fie atentă la fiecare țară din jur. Totodată, Cristoiu subliniază și că puterea nu ar trebui să fie doar în mâna lui Iohannis și ar trebui să democratizăm mai mult situația politică din România.

,,Mareșalul Antonescu pune problema că cel mai mare dușman nu e Rusia, e Ucraina! Ucraina, când a început al Doilea Război Mondial, s-a lipit rapid de nemți. Ne-am speriat pentru că nu mai eram noi! Noi ar trebui să tratăm cu luciditate fiecare țară din jur. Singurul lucru care ar trebui privit cu mare atenție este lipsa aventurii. Doar că avem ghinion. Nu avem opoziție care să ne țină în frâu. Tendințele de aventură există. Politica de securitate este monopolizată de Klaus Iohannis! Nu avem ministru de Externe, nu avem ministru al Apărării. Avem încredere într-un singur om? Și Ceaușescu a eșuat! Tot ce decide Iohannis cu generalii lui este bine! Neavând opoziție sau presă liberă, Iohannis poate greși. Dar este foarte primejdios! Am avut un cancelar al Germaniei, urmașul lui Bismark care a fost făcut public de ambasadorul Ucrainei ,,cârnat”. Lăsând la o parte faptul că urmașul lui Bismark nu a zis nimic, el a fost retras. Este vicepremier! Mai mare sfidare făcută Germaniei, nu există! Sfidare și pentru Polonia! Începe un proces de răcire a relațiilor Poloniei cu Ucraina. Dacă Zelenski ar fi avut un minim respect pentru Germania, nu l-ar fi pus pe cel care a insultat cancelarul!”, a precizat Cristoiu.