Lumea la zi

Eveniment spectaculos în lume. O cometă care apare o dată la 50.000 de ani va fi vizibilă de pe Pământ

Cometa C/2022 E3 Sursa foto BBC Sky at Night Magazine
Cometa C/2022 E3, Sursa foto: BBC Sky at Night Magazine

O cometă care va trece pe lângă Pământ și Soare în următoarele săptămâni, pentru prima dată în ultimii 50.000 de ani, ar putea fi vizibilă cu ochiul liber. Cometa este formată din gheață și praf și emite o aură verzuie, iar diametrul ei este estimat la aproximativ un kilometru.

Se așteaptă ca această cometă să treacă cel mai aproape de Pământ pe 1 februarie și va fi ușor de observat cu o pereche bună de binocluri sau chiar cu ochiul liber, cu condiția ca cerul să nu fie prea luminat de luminile orașului sau de Lună.

Cometa poate fi văzută cu ochiul liber

Întrucât o Lună plină ar putea îngreuna observarea ei, Luna nouă din weekendul 21-22 ianuarie oferă o șansă bună pentru observatorii de stele, a declarat pentru agenția de presă AFP Nicolas Biver, astrofizician la Observatorul din Paris.

Cometa a fost numită C/2022 E3 (ZTF), după numele Zwicky Transient Facility, cu sediul în California, care a observat-o pentru prima dată trecând pe lângă Jupiter în luna martie a anului trecut.

Biver a precizat că această cometă este alcătuită din gheață și praf și emite o aură verzuie.

Se estimează că are un diametru de aproximativ un kilometru. Acest lucru o face semnificativ mai mică decât NEOWISE, ultima cometă vizibilă cu ochiul liber, care a trecut pe lângă Pământ în martie 2020, și Hale-Bopp, care a trecut pe lângă ea în 1997, cu un diametru de aproximativ 60 de kilometri (37 de mile), conform aljazeera.com.

Dar ultima vizită va veni mai aproape de Pământ, ceea ce „poate compensa faptul că nu este foarte mare”, a declarat Biver.

Cometa a mai apărut și perioada din Neanderthal

„De asemenea, am putea avea parte de o surpriză plăcută, iar obiectul ar putea fi de două ori mai strălucitor decât se așteaptă”, a adăugat el.

Se crede că această cometă provine din Norul Oort, o sferă vastă teoretizată în jurul sistemului solar care înconjoară sistemul solar și care găzduiește obiecte înghețate misterioase.

Ultima dată când cometa a trecut pe lângă Pământ a fost în timpul Paleoliticului superior, când oamenii de Neanderthal încă mai cutreierau Pământul.

Biver a declarat că există posibilitatea ca, după această vizită, cometa să fie „expulzată definitiv din sistemul solar„.

Ultima oară în sistemul solar

Printre cei care o vor urmări îndeaproape se va număra și Telescopul spațial James Webb. Cu toate acestea, acesta nu va realiza imagini, ci va studia compoziția cometei, a precizat astrofizicianul.

Thomas Prince, profesor de fizică la Institutul de Tehnologie din California, care lucrează la Zwicky Transient Facility, a declarat pentru AFP că apropierea cometei de Pământ a facilitat măsurarea compoziției sale de către telescoape „pe măsură ce Soarele îi fierbe straturile exterioare”.

Acest „vizitator rar” ne va oferi „informații despre locuitorii sistemului nostru solar mult dincolo de cele mai îndepărtate planete”, a adăugat el.

Prince a precizat că o altă oportunitate de a localiza cometa pe cer va apărea pe 10 februarie, când aceasta va trece în apropierea planetei Marte.