Lumea la zi

Erdogan acuză Occidentul de „politici provocatoare” la adresa Rusiei. Care este jocul Turciei

Recep Erdogan, Sursă foto: AA Photo
Sursă foto: AA Photo

Văzut până acum ca un mediator în conflictul de la distanță iscat între SUA și Federația Rusă, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, consideră ultimele acțiuni ale statelor occidentale împotriva Rusiei drept unele provocatoare.

În cadrul întâlnirii cu Aleksandr Vucic, președintele Serbiei, Erdogan a mai amenințat că toate aceste politici anti-rusești se vor întoarce printr-un efect de boomerang asupra țărilor europene, scrie România TV.

„Pot spune foarte deschis că actuala atitudine a Occidentului (…) nu este cea bună. Occidentul duce o politică bazată pe provocare”, a declarat Erdogan.

„Atât timp cât veţi încerca să duceţi un asemenea război de provocare, nu veţi putea obţine rezultatele scontate”,

„Europa culege ceea ce a semănat. Atitudinea Europei faţă de (Vladimir) Putin şi sancţiunile l-au făcut – fie că ne place sau nu – să spună: ‘Dacă voi faceţi aşa, eu o să fac asta’”, a mai completat președintele Turciei.

Totodată, acesta a precizat că țara sa nu renunță la statutul neutru, prin care Turcia s-a făcut remarcată în toată perioadă, de când a început războiul din Ucraina.

„Noi, Turcia, am menţinut mereu o politică de echilibru între Rusia şi Ucraina”, a mai spus liderul Turciei.

Turcia, mereu un apropiat al Rusiei

De curând, la începutul lunii august, Recep Tayyip Erdogan a precizat că livrările de gaze ruseşti către Turcia vor fi plătite în ruble, contrar politicilor financiare adoptate la nivel european.

„Un aspect pozitiv al vizitei noastre la Soci este acordul nostru cu domnul Putin privind rubla. Dacă Dumnezeu permite, schimburile noastre în ruble vor asigura beneficii Turciei şi Rusiei”, a declarat la acea vreme șeful statului turc.

De asemenea, la sfârșitul lunii iulie a acestui an, Putin anunța că Federația Rusă va oferi miliarde de dolari Turciei, pentru a putea construi o centrală nucleară pe teritoriul său.

Mai exact, grupul Rosatom Corporation, o companie de stat din Rusia, a trimis cinci miliarde de dolari către o subsidiară a sa din Turcia, pentru a putea duce la bun sfârșit construcția centralei nucleare de la Akkuyu, denumită Akkuyu Nuclear JSC. Construcția acestei centrale a primit finanțare din partea băncii Sberbank, care este considerată cea mai mare din Rusia.

Cele două țări sunt apropiate, nu doar geografic, ci și din punct de vedere al relațiilor comerciale. Astfel, potrivit datelor din ultimii ani, Rusia este un furnizor important de energie pentru Turcia. De asemenea, Federația Rusă a asigurat Turciei un sfert din importurile de petrol şi aproximativ 45% din achiziţiile de gaze naturale ale țării.