Info

Elevii români primesc o masă caldă! Aproape 150 de milioane de lei pentru combaterea abandonului școlar!

edupedu.ro
FOTO:edupedu.ro

Executivul a aprobat alocarea sumei de aproximativ de 147 de milioane de lei, cuprinsă în bugetul de stat pe anul 2022, pentru unele unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale. Programul pilot include acordarea unui suport alimentar pentru elevi și preșcolari din 450 de unități de învățământ preuniversitar, potrivit Agerpres.

Comunicatul Guvernului arată faptul că sumele repartizate bugetelor locale se rectifică în conformitate cu prevederile OG. Nr. 19/2022 și OUG nr. 105/1022.

„ Aplicarea proiectului pilot prevăzut de OUG nr. 105/2022 va conduce la diminuarea riscului de excluziune şi de abandon şcolar care grefează asupra populaţiei şcolare din medii dezavantajate geografic, economic sau social, contribuind în final la realizarea obiectivului major al Ministerului Educaţiei şi anume asigurarea accesului echitabil şi nediscriminatoriu la o educaţie de calitate a tuturor copiilor şi tinerilor din România”.

Bugetul pentru programul masa caldă este mai mic decât cel inițial

Potrivit celor de la edupedu.ro lista celor 450 de școli, în care se va desfășura programul Masa caldă, a fost publicată direct în ședința executivului, fără ca aceasta să fie pusă în dezbatere publică. Bugetul prevăzut este cu 299.000 de lei mai mic decât cel prevăzut inițial pentru 300 de școli.

În Proiectul de hotărâre al Guvernului este stipulate faptul că suma repartizată este de 146.701.000 de lei, iar în OUG este trecută suma de 147.000.000 de lei.

„ Pentru finanţarea Programului Pilot, în perioada desfăşurării activităţilor didactice în anul 2022, se alocă bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, în cuantum de 146.701 mii lei, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre”.

Mecanismul de acordare a bugetului pentru cele 450 de școli

Inițial proiectul de HG a fost dezbătut fără anexa cu lista școlilor participante, fiind adăugată ulterior pe ordinea de zi a ședinței.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-o conferință de presă că proiectul de hotărâre al Guvernului pentru alocarea, pe județe, a sumei, se află pe circuitul de avizare interministerială, totodată aceasta precizase că suma aferentă anului 2022 va fi de 147.000.000.

„ Cu privire la pașii următori pe care îi vom face pentru ca elevii să beneficieze concret de acest sprijin alimentar, menționăm că pe circuitul de avizare interministerială se află deja proiectul de hotărâre de guvern pentru repartizarea pe județe a sumei și în cel mai scurt timp, după publicarea în Monitorul Oficial a prezentei ordonanțe de urgență adoptate astăzi, vom emite ordinul de ministru pentru stabilirea celor încă 150 de unități de învățământ preuniversitar, care vor fi beneficiare ale programului”.

Potrivit lui Deca, mecanismul de acordare a bugetului pentru cele 450 de școli are la bază următoarele „ „Bugetul alocat inițial (147 mil.) ar fi putut asigura finanțarea pentru 140.000 de beneficiari (15 lei/zi x 70 zile x 140.000=147 milioane lei) pentru întreg semestrul I (70 de zile).

Întrucât cele 300 de școli selectate au avut doar 125.000 de elevi, a rămas un excedent bugetar, astfel încât a putut fi suplimentat numărul unităților beneficiare pentru perioada de la care preconizăm că se va publica HG cu repartizarea sumei până la finalul anului (circa 20 de zile lucrătoare). Urmează, așadar, să publicăm lista celor 150 și HG-ul cu repartizarea sumei pe UAT-uri”, potrivit g4media.ro.