Lumea la zi

Deficitul comercial al Europei, în continuă scădere! Ce spun cifrele?

import export sursa adevarul
sursa adevarul

În primele nouă lune ale acestui ani, deficitul comercial a scăzut constant. De la 8,313 miliarde de euro, balanța a căzut la 25,063 miliarde de euro. Exporturile s-au majorat cu 26,2%, în timp ce importurile au urcat cu 26,2%, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Potrivit statisticilor INS, în perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 30 septembrie 2022, exporturile FOB (Free on Board) au ajuns la suma de 68,804 miliarde de euro, iar importurile CIF (Cost, Insurance, Freight) au fost peste 93,867 miliarde de euro.

Din luna ianuarie, exporturile și importurile au înregistrat ponderi importante în mai multe grupe de produse. Printre acestea, se numără mașini și echipamente de transport mai exact 41,3% la export și 32,3% la import dar și alte produse manufacturate, care au înregistrat procente de 30,2% pentru export pentru 28,8% la import.

Schimburi intra-UE27 și extra-UE27

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022 a atins suma 49,839 miliarde euro la expedieri și de 66,084 miliarde euro la introduceri, reprezentând un procent de 72,4% din totalul exporturilor și 70,4% din totalul de importuri. Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada menționată a atins nivelul financiar de 18,964 miliarde de euro la exporturi și de 27,783 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27,6% din exporturile totale și 29,6% din importurile totale.

Conform datelor INS, în luna septembrie a acestui an, exporturile FOB au însumat 8,518 miliarde euro, iar importurile CIF au crescut la suma de 11,553 miliarde euro, rezultând un deficit de 3,035 miliarde euro. Față de luna septembrie 2021, exporturile din luna septembrie 2022 au crescut cu 34,1%, iar importurile au crescut cu 36,2%, potrivit profit.ro.

Ce reprezintă FOB și CIF?

INS precizează că prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) este reprezentat de prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, plus toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul le adună până când este încărcat la bord. Acesta cuprinde două ramuri – FOB Origin și FOB Destination.

,,FOB Origin” înseamnă că cumpărătorul își asumă toate riscurile odată ce vânzătorul expediază produsul. ,,FOB Destination” reprezintă faptul că vânzătorul își asumă riscul de pierdere până când produsele ajung la cumpărător. Termenii FOB pot avea un impact asupra inventarului, transportului și costurilor de asigurare.

Prețul CIF (Cost, Insurance and Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB și suplimentar costul asigurării și transportului internațional. Odată ce marfa a fost livrată în portul de destinație al cumpărătorului, acesta își asumă responsabilitatea pentru costurile de import și de livrare a mărfurilor.

Cu toate acestea, transferul de risc are loc de la vânzător la cumpărător în momentul în care mărfurile au fost încărcate pe navă.