Info

Cum sună alarma ta de trezire? Un studiu recent arată topul celor mai bune sonerii pentru utilizatorii Iphone

Cum sună alarma ta de trezire? Un studiu recent arată topul celor mai bune sonerii pentru utilizatorii Iphone
sursa foto - unsplash.com

Cercetările au arătat că alegerea alarmei ne afectează ,,inerția somnului”. Acest termen reprezintă  senzația de amețeală și dezorientare după ce te trezești. Alarmele care au o melodie puternică, care nu sunt prea rapide și care sunt în tonalitatea C5 minimizează acest efect. Prin urmare, cea mai bună alarmă implicită pentru iPhone este ,,Sencha”, iar cea mai proastă este ,,Chimes”.

Pe măsură ce diminețile se întunecă tot mai mult, mulți britanici s-ar putea să se trezească puțin mai greu.  Acum, analiștii pentru sunet de la compania Startle au dezvăluit care sunt cele mai bune și cele mai proaste alarme de iPhone pe care să te trezești.

Concluziile lor sugerează că ,,Sencha”, un cântec vesel și zornăitor, este cea mai bună alegere, datorită melodiei sale, care se află în tonalitatea Do și are o viteză medie de 110 bătăi pe minut. Cu toate acestea, alarma implicită a Apple, „Radar”, este una dintre cele mai proaste alegeri, potrivit experților.

Cum putem alege o alarmă potrivită?

Un studiu realizat în anul 2020 de Universitatea RMIT din Australia a identificat calitățile unei alarme care ar contracara simptomele inerției somnului. Printre acestea se numără ideea de a avea o melodie care poate fi cântată sau fredonată, un ritm între 100 și 120 de bătăi pe minut, o tonalitate de C5 și o frecvență dominantă de 500 Hz.

Cercetătorii de la Startle au clasificat cele 28 de tonuri de alarmă implicite ale iPhone-ului pe baza crieteriilor din acest studiu.  Concluziile lor sugerează că ,,By the Seaside” și ,,Uplift” ar trebui să ofere un început de zi blând, cu un risc scăzut de inerție neplăcută a somnului, conform dailymail.co.uk.

Care sunt alarmele pe care nu le recomandă experții?

Pe de altă parte, cele mai proaste alarme pentru iPhone sunt ,,Presto”, ,,Radar”, ,,Beacon”, ,,Signal” și ,,Chimes”, care favorizează inerția somnului, deoarece nu au linie melodică și produc explozii scurte și ascuțite de zgomot. De asemenea, acestea au frecvențe de până la patru ori mai mari decât cele recomandate de experți.

Motivul pentru care alarmele noastre influențează felul în care ne simțim când ne trezim este legat de modul în care acestea funcționează.

Luke Cousins, responsabil regional de fiziologie la Nuffield Health, a explicat că ,,Procesul de trezire este controlat de sistemul activator reticular (RAS). Acest lucru restricționează modul în care corpul tău răspunde la stimulii externi atunci când dormi și cum faci tranziția la starea de veghe.  Un ceas deșteptător este conceput pentru a stimula RAS, spunându-i corpului tău să se trezească. Șocul unui ceas deșteptător poate fi deosebit de puternic dacă vă aflați în faza de somn profund al somnului, lăsându-vă cu un ritm cardiac crescut și o senzație de amețeală dimineața, care poate dura câteva ore.”

Cum putem evita inerția somnului?

Experții au conturat o listă de sfaturi pe care oamenii le pot urma, dacă suferă de inerția somnului.

  1. Cunoașteți-vă ceasul intern – Dacă sunteți în mod natural o pasăre de noapte – s-ar putea să vă fie mai ușor să vă treziți puțin mai târziu, iar dacă sunteți o pasăre matinală, mergeți la culcare la o oră rezonabilă. În plus, trezirea la sfârșitul unui ciclu de somn, când dormiți cel mai ușor, este cea mai bună modalitate de a vă trezi cu o senzație de revigorare.
  2. Păstrați un program consistent de somn-veghe – Ceasul intern al corpului este sensibil și păstrarea unui program neregulat poate îngreuna adaptarea organismului la diferite ore de trezire. În mod ideal, corpul are nevoie de minimum opt ore de somn.
  3. Lasă lumina să intre – Să lași lumina să se filtreze încet în cameră este o modalitate excelentă de a-i semnala corpului că este timpul să se trezească.
  4. Evită să apeși butonul de snooze – Apăsarea constantă a butonului de snooze poate da peste cap ceasul corpului. Nu numai că un snooze de zece minute nu este suficient de lung pentru a obține un somn odihnitor, dar acesta poate crește ritmul cardiac și poate face ca oamenii să se simtă mai obosiți comparativ cu momentul în care au oprit alarma.