Infofinanciar > Esential > Ghid practic (51): Cum se acordă voucherele educaționale? Preșcolarii și elevii primesc 500 de lei
Esential

Ghid practic (51): Cum se acordă voucherele educaționale? Preșcolarii și elevii primesc 500 de lei

cum-se-acorda-voucherele-educationale
Sursa foto: playtech

Anul acesta, 300.000 de preșcolari și elevi vor beneficia de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional. OUG 133/2020 stabilește cum se acordă voucherele educaționale.

Conform informațiilor Ministerului Investițiilor, 2023 este ultimul an în care se mai acordă tichetele sub această formă de sprijin. Potrivit sursei citate, Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020, prin care se alocă ajutorul, este finalizat. Voucherele educaționale vor continua însă să fie acordate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021- 2027. Programul are un buget total de 4,15 miliarde de euro.

Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor, declara la finalul anului trecut că, pentru 2023, se lucrează la o platformă informatică dedicată pentru tichetele educaționale. Totodată, se avea în vedere utilizarea bazelor de date de la ANAF pentru verificarea venitului mediu pe membru de familie. Măsurile aveau ca scop simplificarea procedurilor de alocare, respectiv virare a banilor.

Nu în ultimul rând, se vorbea de o posibilă majorare a valorii voucherului de la 500 la 750 de lei. Intențiile bune nu s-au finalizat însă, cel puțin în cazul valorii, care a rămas aceeași.

Când și cum se acordă voucherele educaționale

Potrivit datelor Ministerului Investițiilor, anul acesta numărul beneficiarilor de vouchere educaționale a scăzut cu 100.000. Astfel, anul acesta primesc bani doar 300.000 de preșcolari și elevi din ciclul primar și gimnazial. Iată însă cum se acordă voucherele educaționale, conform prevederilor legii.

Actul normativ stabilește că destinatarii finali sunt copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial. Listele finale cu numele și datele acestora sunt stabilite de către reprezentanții unităților de învățământ de stat respective. Ulterior, datele sunt preluate de reprezentanții inspectoratelor școlare județene și cel al Municipiului București și transmise către Ministerul Educației și MIPE.

Legea prevede că emiterea/alimentarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional se face la începutul fiecărui an școlar. Actul normativ stabilește că suma se virează într-o singură tranșă. Însă, luna trecută, programul era încă în lucru la Ministerul Investițiilor. Urmau să fie definitivate aspecte legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei, potrivit edupedu.ro. Este deci foarte posibil să se repete scenariul de anul trecut, când banii au venit cu întârziere.

Pe ce pot fi cheltuiți banii

Conform prevederilor legale, cu ajutorul voucherelor educaționale pot fi achiziționate rechizite și haine pentru școală. Lista include caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe.

Ordonanța stabilește că tichetele nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar. Totodată, unitățile afiliate nu au voie să acorde rest de bani la tichetele.

De asemenea, pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate (care este de un an). Sumele rămase neutilizate se returnează beneficiarului de unitatea emitentă, în termen de 30 de zile de la data expirării valabilității.

Pentru a putea fi folosite tichetele, este nevoie de actul de identitate al destinatarului final eligibil. Dacă acesta este minor, este nevoie de cel al părinților, reprezentantului legal sau al tutorelui.