Info

Criza energetică europeană, Bulgaria, o mică Rusie în UE și provocările lui Liz Truss. Revista presei internaționale

criza de energie - sursa foto - observatornews.ro
sursa foto - observatornews.ro

Presa internațională a relatat despre tensiunile politice din interiorul Uniunii Europene, problema din ce în ce mai gravă a gazului rusesc, evoluțiile de pe frontrul din Ucraina, dar și noua numire a lui Lizz Truss în poziția de premier al Marii Britanii.

The New York Times a relatat cum armata ucraineană a reușit să îi alunge pe ruși din două orașe ale țării, iar reporterii The Economist au vizitat, în urmă cu o săptămână, un oraș apropiat frontului, Mikolaiv, pentru a verifica informațiile transmise de Moscova.

Războiul din Ucraina

Aceștia au concluzionat că pierderile ucrainene nu au fost atât de mari cum propaganda de la Kremlin susținea, jurnaliștii întâmpinând „cozi lungi la donat de sânge”, conform RADOR. Reuters a transmis că reactorul 6 al centralei de la Zaporojie nu este afectat și că este funcțional, în pofida deconectării de la rețea. „Răceşte celelalte reactoare cu energia pe care o generează. Anterior Kievul anunţase că ultimul reactor funcţional a fost deconectat de la reţea după ce bombardamentele ruseşti de luni au afectat liniile electrice”

Criza energetică și facturile europenilor

EUObserver a anunțat că Europa a ars în 2022 mai mult gaz pentru a produce energie. Seceta a fost principalul motiv, afectând producția din surse hidro și nucleare, care a scăzut cu 20,8 și 11,8%. Astfel, economiile europene au apelat la surse poluante pentru a-și satisface nevoile energetice, pe primul loc fiind cărbunele (o creștere de 12%) și gazul (peste 4%). Totodată, Germania și Franța discută un plan de taxare al companiilor din energie, o „contribuție obligatorie” care ar urma să fie donată Uniunii Europene pentru a susține un program de reducere a facturilor. Pe lângă acesta, Germania anunță și un plan de 65 de miliarde de euro în energie.

The Washington Post, într-un editorial, consideră „promițător” planul G7 de a plafona prețul țițeiului rusesc. În Financial Times, directorul Directorul Agenției Internaționale a Energiei demontează mitul cum că Putin câștigă războiul energetic, susține că sancțiunile îi afectează pe ruși, că actuala criză energetică constituie un „regres enorm care ne va împiedica să combatem schimbarea climei”. Presa italiană scrie despre cum fostul premier consideră un eșec sancțiunile împotriva Rusiei și doar țările care le-au implementat au avut de pierdut.

Bulgaria, o mică Rusie în UE

Bulgaria, scrie publicația Dnevnik, are toate șansele să-i urmeze modelul de putere al lui Putin, având în vedere influența pe care Rusia o are asupra mediului politic cât și istoricul celor doi oameni care au ajuns la conducerea țării, ambii cu biografii în structurile de putere. „Supremația nu e a legii, ci a unei persoane. Și acea persoană e cel mai ușor de controlat din exterior. Așa cum a fost intenția inițială a Rusiei încă din 1878 (anul în care se încheie pacea de la San Stefano unde se pun bazele Bulgariei Mari, stat ce nu a fost recunoscut de puterile Occidentale și a existat pentru două luni, recunoscut doar de Rusia n.r.)”

Noul ministru al Marii Britanii, Liz Truss

Liz Truss - sursa foto - b1tv.ro

Liz Truss – sursa foto – b1tv.ro

Boris Johnson a fost înlocuit de Liz Truss pentru fotoliul de premier al Marii Britanii. „„Principalele priorități ale viitorul premier vor fi finalizarea în detaliu a vastului program menit să prevină costurile crescânde ale energiei, presupunând și o eventuală înghețare a prețurilor la gaze și la curent electric”, scrie The Times, conform RADOR. The Gurdian consideră că Liz Truss va trebui să facă o întoarcere la 180 de grade cu privire la promisiunile sale electorale. The Telegraph speră că noul premier va putea duce la capăt misiunea Brexitului, iar The Wall Street Journal scrie că Liz Truss consideră că dezvoltarea economică poate ajuta Marea Britanie pentru a trece prin criză, în locul redistribuirii veniturilor. The Atlantic scrie că a treia femeie premier din istoria Marii Britanii încearcă să o imite pe Margaret Thatcher: „Testul lui Truss va fi acum să înfrunte criza economică la fel de gravă cu tot ce a avut de înfruntat predecesoarea ei în anii ’80, dar fără a dezbina țara, așa cum a făcut-o Thatcher. Mult noroc, Liz Truss! Vei avea nevoie de el”