Info

Consecințele inacțiunii, explicate de expertul în politici publice, Otilia Nițu! „Dacă nu economisim brutal energie, rămânem în beznă”

europafm.ro
FOTO: europafm.ro

România a fost inclusă, din nou, într-un scenariu sumbru, în care regizorul este Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură , Vladimir Putin joacă personajul negativ iar actorul principal este țara noastră.  Scenariul propune o criză umanitară pe care o vom ”contracta” în perioada următoare dacă nu economisim în mod brutal energie.

Analistul amintit anterior, Otilia Nuțu, a enumerat o serie de consecințe grave pe care le vom resimți din plin, în cazul în care guvernanții de la București nu vor ajuta Republica Moldova și Ucraina. Rachetele rusești nu au afectat doar infrastructură critică din Kiev, din păcate, și moldovenii de peste Prut au fost afectați de bombardamente, întreagă Republica Moldova a rămas în beznă.

Cu toate că vecinii noștri de la est importă energie din România, aceasta este livrată prin Ucraina, unde infrastructura este supusă bombardamentelor comandate de Kremlin. În aceste condiții vicepremierul Andrei Spînu a postat pe Telegram că se repetă situația din 15 noiembrie. „Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”.

Opinia unui expert în politici publice

Otilia Nuțu, expertul în politici publice și infrastructură a opinat pe Facebook astfel:

„E timpul sa lăsam populismele și oportunismele si sa spunem poporului pe-aia dreapta: dacă nu economisim brutal energie, rămânem în beznă. Suntem interconectati cu Moldova și Ucraina. Sunt momente în care fluxurile spre Moldova și Ucraina sunt mari și importăm masiv din Bulgaria și chiar Serbia.

Toată aceasta ficțiune ca noi avem curentul nostru și trăim cumva izolați de ce se întâmpla in jur trebuie să se încheie aici. Nu ne permitem curent ieftin”.

Nuțu își continuă analiza pe rețeaua de socializare Facebook și atrage atenția asupra faptului că în Republica Moldova sunt peste un milion de cetățeni români, despre care afirmă că ar fi bine ca aceștia să nu devină o sursă de instabilitate politică instrumentată de ruși, cum la fel de bine ar trebui să-i ajutăm pe ucraineni prin prisma faptului că aceștia duc lupte intense cu trupele ruse, iar dacă nu o facem la ei acasă o vom face pe teritoriul României, într-o criză umanitară de proporții „

Trebuie sa ajutam Moldova ca avem acolo un milion de cetățeni români și nu vrem nici instabilitate politică instrumentata de ruși în altă țară vecină. Trebuie să ajutam Ucraina că ei se lupta cu rușii pentru noi toți și nu putem sta cu mâinile în sân când rușii vor să-i lase în beznă și frig. Dacă nu-i ajutam în Ucraina, o să-i ajutam la noi acasă într-o criza umanitară de proporții ”.

„PSD face jocul rușilor”

Otilia Nuțu își transformă postare într-o declarație politică prin care acuză Partidul Social Democrat că practică populismul și că face jocul rușilor: „ populismele PSD pe energie sunt consecvente cu parteneriatul cu Ceban și se cheamă a face jocul rușilor, e irelevant dacă din prostie sau interes. Sunt realmente îngrijorată de ce jocuri va face PSD cu energia în Moldova la anul, odată cu „rotativa”, când va controla probabil și ANRE, și Ministerul Energiei, și premierul.

În Moldova, orice partid realmente proeuropean ar face bine să arate intern și în afara țării solidaritate cu guvernul pe tema energiei. Chiar nu e momentul de exploatat electoral oportunist frustrările publicului privind energia, mai ales că guvernul de la Chișinău chiar a făcut, în linii mari, ce trebuia în ultimul an și jumătate și multe critici sunt total pe lângă.

De luat aminte la ucraineni, unde politicienii din diversele partide au lăsat deoparte in fata partenerilor străini lupta politică pe mize interne mărunte când vine vorba de chestiunile majore de supraviețuire ca țară”, potrivit romaniatv.net.