Infofinanciar > Info > „Comoara Ungariei” trădează Budapesta pentru București. Unul dintre cei mai buni sportivi din lume va reprezenta România
Info

„Comoara Ungariei” trădează Budapesta pentru București. Unul dintre cei mai buni sportivi din lume va reprezenta România

Rapport sursa foto Hungary Today
Sursa foto: Hungary Today

Jucătorul maghiar de șah Richárd Rapport vrea să își continue cariera sub drapelul României. Federația de la Budapesta est împotriva acestui lucru. Aceasta face tot posibilul pentru a se asigura că jucătorul de șah va juca în continuare pentru Ungaria, conform declarațiilor László Szabó, președintele federației, pentru agenția ungară de presă MTI.

Președintele susține că a fost informat de către Federația Internațională (FIDE) de intențiile jucătorului, clasat pe locul cinci în clasamentul mondial, potrivit G4 Media.

Federația maghiară vrea să protesteze

“FIDE ne-a semnalat că Ricsi a inițiat schimbarea țării pentru care să concureze. În astfel de cazuri, federația are la dispoziție 90 de zile pentru a protesta. Noi am pus FIDE o serie de întrebări, pentru că regulamentul cu privire la schimbarea țării este destul de lax și neclar, astfel că am solicitat ca federația să interpreteze situația”, a explicat László Szabó, pentru MTI.

Președintele a continuat spunând că este în contact cu Federația din România, care are o atitudine “foarte corectă” cu privire la subiect și care ar dori să soluționeze cazul “fără prejudicii”. Ceea ce I se pare îngrijorător lui László Szabó este faptul că naționalitatea nu contează, dacă un jucător vrea să concureze în culorile altei țări. Acesta este nevoie doar să aibă reședința în țara respective. Federația maghiară a fost un adevărat sprijin financiar, profesional și în domeniul diplomației sportive pentru Rapport. A fost inițiată și dubla cetățenie pentru soția lui, care este, de asemenea, jucătoare de șah.

“Federația Maghiară de Șah are obiectivul clar ca Richárd Rapport să concureze mai departe în culorile Ungariei și să aducă glorie șahului maghiar și țării sale natale. Prin urmare, noi vom face tot posibilul, la fel cum am făcut-o și până acum. Acum doi ani am câștigat dreptul de a organiza la Budapesta cea de-a 44-a olimpiadă de șah din 2024. Țara noastră nu a mai găzduit niciodată al cincilea cel mai important eveniment sportiv al lumii. Inclusiv acest lucru ne obligă să facem tot posibilul pentru ca la cel mai interesant și prestigios eveniment de șah al lumii să ieșim în evidență cu cea mai puternică echipă”, se arată în comunicatul federației ungare.

Rapport ar putea câștiga titlul mondial la șah

Conform portalului 24.hu din Ungaria, miliardarul Sacha Dragic, sponsorul principal al turneului de șah 2022 Superbet Chess Classic România i-a făcut lui Rapport o ofertă de sponsorizare irezistibilă. Acesta îi poate oferi o șansă reală ca în următorii ani să câștige titlul de campion mondial la șah. Potrivit informațiilor tatălui lui Rapport, jucătorul de șah a decis deja și a acceptat oferta, care include ca acesta să-și continue cariera în culorile României.

Federația Română de Șah a declarant printr-o postare pe pagina oficială de Facebook că a demarat procedura de transfer a lui Richárd Rapport și a Jovanei Rapport în lotul românesc.