Lumea la zi

China trimite „lupii războinici” la lupta cu Occidentul! „După reunificare, vom face reeducare”

China trimite „lupii războinici” la lupta cu Occidentul! „După reunificare, vom face reeducare”
Credit imagine: unsplash.com

China este tot mai des blocată în cursa ideologică și politică cu Occidentul. Acest lucru a determinat Ministerul de Externe de la Beijing să renunțe la „maniere” și să apeleze la „lupii războinici”.

„Lupii războinici” reprezintă noul stil politic pe care China îl va adopta în relația externă. Acesta este mult mai agresiv decât comunicarea cu care Occidentul a fost obișnuit.

În loc de declarații lungi și plictisitoare, ca înainte, „lupii războinici” pun mâna pe Twitter sau alte rețele sociale și răspund direct și uneori agresiv oricăror critici la adresa Chinei.

Diplomația „lupilor războinici”  – numită așa după două filme de acțiune naționaliste despre un erou al armatei chineze care luptă împotriva răufăcătorilor din Asia și Africa – a devenit o tendință, iar MAE de la Beijing și-a trimis „haita” nu numai la Washington, ci și în Europa, comentează „Politico”, într-o analiză în care prezintă cinci dintre ambasadorii „duri” ai Chinei aflați la post în diverse țări europene. În funcție de cât de incisivă e abordarea lor, publicația le acordă și un scor, numai că în loc de stele, sunt cotați în… „lupi războinici”.  „Politico” spune că a analizat care dintre ei „urlă” mai tare.

Raintig al „haitei”

LU SHAYE are un rating de „5 lupi”. Este ambasadorul Chinei în Franța, iar „Politico” îl consideră masculul alfa, dominant, al haitei lupilor războinici din diplomația chineză.

În cea mai recentă declarație a sa a vorbit despre un plan al Beijingului de a „reeduca” populația din Taiwan după ce China va readuce insula democratică sub controlul său. Comentariile sale, la BFM TV, au fost făcute la apogeul tensiunilor militare din jurul Taiwanului, după vizita președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

„După reunificare, vom face reeducare”, a spus el.

„Sunt sigur că, în acel moment, poporul din Taiwan va fi din nou în favoarea reunificării. Ei vor deveni din nou patrioți”, a afirmat ambasadorul.

Ulterior, el a apărat utilizarea controversatului termen „reeducare” – asociat în general cu prigonirea musulmanilor uiguri din Xinjiang – acuzând Taipeiul că „îndoctrinează” oamenii ca să devină anti-China.

Nu este pentru prima dată când atacurile diplomatului în vârstă de 57 de ani stârnesc uimire la Paris. În timpul pandemiei de coronavirus, ambasada pe care o conduce a început să publice dezinformări cu privire la modul în care Franța a gestionat virusul, afirmând la un moment dat că personalul din azilurile de bătrâni îi abandonează pe pacienți și-i lasă să moară. Deși ambasadorul s-a ales cu o convocare la Ministerul francez de Externe, au urmat și alte afirmații calomnioase din partea ambasadei chineze.