Info

Cetățenii, întrebați despre trecutul și viitorul țării! Ce păreri au românii

Proteste în România, sursă foto euronews
sursă foto euronews

INSCOP Reaserch a realizat în cadrul proiectului „România Agenda 2050” sondaje de opinie, la comanda Stategic Thinking Group, care au scos la iveală nemulțumirile românilor legate de starea națională din prezent.

În cadrul proiectului au patricipat Universitatea din București, Universitatea  „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara și Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Primul sondaj, realizat în perioada 23 mai – 14 iunie 2022, a fost realizat ca interviu prin intermediul chestionarului. Acesta a vizat viitorul țării. Eșantionul a fost format din 1.500 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Conform INSCOP, temele cecrcetate în primul studiu sociologic au fost:

  • Percepția prezentului în comparație cu trecutul (1989) și viitorul (2050)
  • Reforma administrativ-teritorială
  • Percepția asupra viitorului tranziției energetice la surse de energie nepoluante
  • Percepția cu privire la protejarea mediului, reciclare, economia circulară a viitorului
  • Percepția cu privire la starea de sănătate a populației
  • Percepția asupra știintei și tehnologiei. Meseriile viitorului
  • Securitatea națională a viitorului
  • Percepția cu privire la servicii și bunuri publice esențiale

Rezultatele sondajelor

Conform primului sondaj, 54% dintre români consideră ca starea națiunii din prezent este mai rea decât cea din 1989. Întrebați de viitor, 43,5% din românii interievați au încredere că situația generală a țării se va schimba în mai bine în 2050 și va fi mai bună decăt acum.

Într-un al doilea sondaj mai recent, realizat în perioada septembrie – octombrie, care a prezentat aceleași întrebări, cetățenii au avut răspunsuri în procente similare. De data aceasta, 57,4% dintre intervievați consideră starea României ca fiind una mai proastă decât în 1989, iar 39,1% dintre subiecții din această perioadă sunt de părere că România se va îmbunătății până în 2050.

Din ambele sondaje reiese ca un procent de 89,2% dintre români sunt de părere că cetățenilor ar trebui să li se permită să-și exprime opiniile prin referedumu mai des, în legătură cu teme majore de interes național și local.

Rectorul Universității din București a vorbit despre opinia românilor în legătură cu situația de dinainte de 1989, citat de G4Media: „Cei din generaţia matură într-un fel sau altul sunt dezamăgiţi de decalajul dintre aşteptările lor în 1989 şi ceea ce s-a întâmplat acum. Pe de altă parte, sunt tineri care nu ştiu prea multe despre ce era înainte de 1989, despre cum era societatea şi oamenii nu gândesc raţional. De exemplu, nu se gândeşte nimeni că în societatea românească din 1989 lipsea aproape totul, nu aveai libertate de mişcare, nivelul de trai era extrem de scăzut, nu aveai lucruri elementare, cum ar fi accesul permanent la electricitate, la combustibil sau la hrană”.