Infofinanciar > Educație financiară > Cel mai important miliardar din industria criptomonedelor anunță o criză a pieței comparabilă cu cea din 2008
Educație financiară

Cel mai important miliardar din industria criptomonedelor anunță o criză a pieței comparabilă cu cea din 2008

Changpeng Zhao, CEO-ul Binance cryptopotato.com
sursa foto cryptopotato.com

Prăbușirea FTX se răspândește în întreaga lume criptografică și ar putea fi doar începutul unei crize în lumea criptomonedelor comparabilă cu cea din imobiliare, din 2008, spune CEO-ul Binance, Changpeng Zhao (CZ).

Cea de-a doua bursă de criptomonede din lume, pe care unii din ecosistem o considerau prea mare pentru a da faliment, s-a prăbușit spectaculos săptămâna aceasta, declarându-se în faliment vineri dimineață și anunțând demisia fondatorului și directorului său general Sam Bankman-Fried, cunoscut și sub numele de SBF.

Este vârful cozii a ceea ce a fost o săptămână dezastruoasă pentru compania care a fost evaluată cândva la 32 de miliarde de dolari și care a fost unul dintre cei mai influenți jucători din piața criptomonedelor.

Prăbușirea FTX are unele asemănări izbitoare cu prăbușirea băncii gigantice de investiții Lehman Brothers în 2008, o altă instituție care a fost considerată prea mare pentru a da faliment, până când a dat faliment și a dus la o criză financiară și o recesiune economică mai ample.

Dacă implozia FTX va provoca aceeași distrugere ca și Lehman este un subiect de dezbatere, dar cu siguranță va genera consecințe majore, scrie Fortune.

Criza mondială a criptomonedelor

„Odată cu prăbușirea FTX, vom asista la efecte în cascadă”, a avertizat vineri Changpeng Zhao – alias CZ – fondatorul Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume. „În special pentru cei apropiați de ecosistemul FTX, aceștia vor fi afectați în mod negativ”.

Vorbind la Summitul anual Indonesia Fintech din Bali, CZ a declarat că destrămarea FTX ar putea crea efecte în lanț în întreaga lume criptografică comparabile cu criza financiară globală din 2008, pe care a numit-o „probabil o analogie exactă”.

Mișcarea CEO-ul Binance care a îngropat FTX

CZ a declarat că criza FTX reprezintă o provocare fără precedent pentru industria cripto, în ciuda rolului său în evenimentele din ultima săptămână.

După o dispută online pe Twitter în care CZ a acuzat SBF că l-ar fi vorbit de rău în fața autorităților de reglementare, CEO-ul Binance a anunțat duminică că societatea va renunța la toate deținerile sale de FTT, un token folosit de clienții FTX. Binance a descărcat aproximativ 500 de milioane de dolari în FTT, declanșând o vânzare masivă în rândul utilizatorilor FTX și determinând ulterior ca FTX să își piardă toată lichiditatea.

Binance, principalul concurent al FTX, a avut cel mai mult de câștigat de pe urma prăbușirii bursei rivale, adunând bucățile și consolidându-se ca cea mai mare platformă de active digitale din lume. CZ a intervenit cu o ofertă de cumpărare a bursei printr-o scrisoare de intenție, dar a retras-o rapid după ce Binance a declarat că și-a finalizat procesul de due diligence.

Wall Street Journal a raportat săptămâna aceasta că SBF a autorizat utilizarea a miliarde de dolari din activele clienților pentru a finanța activitățile de investiții ale Alameda Research, o firmă de tranzacționare și o companie soră a FTX, fondată tot de SBF. Joi, acesta și-a cerut scuze public pe Twitter și și-a asumat responsabilitatea pentru situația creată.

„Îmi pare rău. Acesta este cel mai important lucru. Am dat-o în bară și ar fi trebuit să mă descurc mai bine”, a scris el într-o postare pe Twitter

Anul de criză pe piața criptomonedelor

Prăbușirea FTX vine în urma unei „ierni criptografice” mai lungi, care a dus la prăbușirea valorilor în acest an, precum și la o mai mare supraveghere din partea autorităților de reglementare și la implozia mai multor alte componente ale ecosistemului criptografic, inclusiv a monedei stabile TerraUSD și a tokenului său soră Luna, precum și a creditorilor cripto Voyager Digital și Celsius.

„Tocmai am văzut un alt jucător foarte mare care se prăbușește”, a declarat vineri CZ cu privire la prăbușirea FTX, avertizând că dimensiunea pur și simplu a FTX face ca aceasta să fie o afacere mult mai mare decât alte companii care au dispărut în timpul iernii cripto.

„O mare parte din încrederea consumatorilor este zdruncinată și cred că, practic, am fost dați înapoi câțiva ani”, a spus el.

Amploarea eșecului FTX a ridicat sprâncene la Washington, deoarece ani de indecizie au făcut ca oficialii să nu reușească până acum să stabilească cadre juridice clare pentru industria cripto. Este, de asemenea, cel mai recent eșec pentru președintele Comisiei pentru valori mobiliare și burse, Gary Gensler, despre a cărui agenție criticii spun că nu a reușit să avertizeze investitorii cu privire la numeroasele prăbușiri din lumea criptografică care au avut loc în acest an.

„Acum, autoritățile de reglementare vor examina, pe bună dreptate, această industrie mult, mult mai atent, ceea ce este probabil un lucru bun, ca să fiu sincer”, a declarat CZ, deși miliardarul a fost optimist în ceea ce privește șansele criptogramei de a-și reveni după ultimul său ghinion.

„Piața se va vindeca singură”, a spus el. „Suntem într-o industrie nouă și există multe riscuri. Trebuie să învățăm cum să le facem față și cum să construim o industrie mult mai sănătoasă.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.