Info

Cel mai bogat ucrainean vrea să investească în România! Suma uriașă pe care o oferă

Bani, Sursă foto: Pro TV
Sursă foto: Pro TV

Finas Group, o companie clujeană care folosește energia verde, a devenit partener  cu DTEK Renewables International, o companie deținută de cel mai bogat om din Ucraina, miliardarul Rinat Akhmetov, a cărui avere a fost estimată în jurul sumei de 4 miliarde de dolari. DTEK Renewables International este cotată ca principalul investitor privat în domeniul energiei din Ucraina, iar parteneriatul vizează dezvoltarea a două proiecte de energie regenerabilă în valoare totală de 150 de milioane de euro.

Intenția celor două companii este de a dezvolta proiecte regenerabile de 150 de milioane de euro, citează adevarul.ro, informați de Ziarul Financiar.

Colaborarea celor două companii

Colaborarea dintre cele două companii a început în decembrie 2021, prin dezvoltarea în comun a unui parc eolian de 60 MW în localitatea Ruginoasa din județul  Iași, pe o suprafață de 25 de hectare. Până acum au fost investite de 90 de milioane de euro, iar parteneriatul va continua cu o nouă investiție estimată la 60 de milioane de euro. Acum, cele două entități vor să creeze un parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni din Mureș, pe o suprafață de 90 de hectare, care va fi finalizat anul viitor. La momentul asocierii celor două entități, atât parcul eolian, cât și cel solar aveau autorizație tehnică de racordare.

„Aceste investiții fac parte dintr-o colaborare în mai multe etape și pe mai mulți ani cu DTEK Renewables International pentru dezvoltarea a 200 MW. Suntem încrezători în acest parteneriat având în vedere că, în 2021, când am început procesul de vânzare cu mai mulți competitori, DTEK s-a dovedit a fi cea mai serioasă companie și care a venit cu cea mai bună ofertă”, a declarat Claudiu Șugar, CEO Finas Group.

„Suntem încântați să colaborăm cu Finas Group în dezvoltarea proiectelor Ruginoasa și Glodeni. Acestea sunt primele investiții ale DTEK Renewables International în România, ca parte a planurilor companiei de a deveni un producător important de energie regenerabilă în această țară”, a declarat John Stuart, CEO al DTEK Renewables International

Pierderile miliardarului din urma războiului din Ucraina

Rinat Ahmetov și-a pierdut din februarie mai mult de jumătate din avere. Acesta a declarat că estimează pierderi de zeci de miliarde de dolari. Înainte de anexarea Crimeei din 2014, conform Forbes, acesta avea o avere de 15,4 miliarde de dolari. La începutul anului, averea sa era de 13,7 miliarde de dolari, însă în prezent, după nici un an, oligarhul ar avea o avere de numai 3,9 miliarde.

Acesta obținea cei mai mulți bani din industria metalurgică. După începerea războiului, Mariupol, orașul în care deținea acesta două uzine „Metinvest” care se ocupau cu extragerea minereurilor de fier ucrainean, au fost ocupate de armata rusă.  „Doar evaluarea pierderilor MMK de la Ilici și Azovstal ( uzinele din Mariupol) din cauza agresiunii ruse este evaluată între 17 la 20 de miliarde de dolari”, a spus Ahmetov  în iulie.

Avdeekva, o altă întreprindere a căror bunuri sunt folosite drept combustibili în metalurgia feroasă și neferoasă, a fost de asemenea ocupat de ruși. Nu doar atât, dar activitatea a altor trei uzine miniere a fost și ea suspendată din cauza războiului.