Lumea la zi

Ceasul apocalipsei arată că ne apropiem de Ziua de Apoi! Un semnal de alarmă îngrozitor

realitatea.net
FOTO:realitatea.net

Oamenii de știință din domeniul atomic au mutat înainte acele „ceasului Apocalipsei” pentru a reflecta riscul tot mai mare de anihilare a omenirii din cauza unor amenințări existențiale precum războiul nuclear, epidemiile și schimbările climatice.

La 90 de secunde până la miezul nopții, „Ceasul Apocalipsei” este acum cel mai aproape de miezul nopții, care marchează punctul teoretic al anihilării umanității. Actualizarea sumbră de marți a ceasului simbolic reflectă un risc mai mare de catastrofă nucleară de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, au declarat oamenii de știință.

Ce reprezintă Ceasul Apocalipsei

Ceasul a fost creat în 1947 de un grup de oameni de știință în domeniul atomic, printre care Albert Einstein, care au lucrat la Proiectul Manhattan pentru a dezvolta primele arme nucleare din lume în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

O organizație non-profit cu sediul la Chicago, numită Bulletin of the Atomic Scientists, actualizează anual ceasul pe baza informațiilor privind riscurile catastrofale pentru planetă și umanitate și afișează „ora” pe site-ul său. Un consiliu de oameni de știință și alți experți în tehnologie nucleară și știința climei, inclusiv 13 laureați ai premiului Nobel, discută evenimentele mondiale și stabilesc unde să plaseze în fiecare an acele ceasului.

Acele ceasului sunt mutate mai aproape sau mai departe de miezul nopții, pe baza citirii de către oamenii de știință a amenințărilor existențiale la un moment dat. Amenințările apocaliptice pot apărea din cauza tensiunilor politice, a armelor, a tehnologiei, a schimbărilor climatice și chiar a bolilor pandemice, potrivit euronews.com.

Cum s-a schimbat timpul de pe Ceasul Apocalipsei de-a lungul anilor?

Între 2020 și 2022, „Ceasul Apocalipsei” a fost de 100 de secunde până la miezul nopții. Marți (24 ianuarie), acele sale au fost mutate înainte la 90 de secunde până la miezul nopții. Noua setare reflectă pentru prima dată o lume în care invazia Rusiei în Ucraina a reînviat temerile legate de un război nuclear.

În urmă cu mai bine de 75 de ani, ceasul a început să ticăie la șapte minute până la miezul nopții. La 17 minute până la miezul nopții, ceasul a fost cel mai departe de apocalipsă în 1991, când Războiul Rece s-a încheiat, iar Statele Unite și Uniunea Sovietică au semnat Tratatul de reducere a armelor strategice, care a redus substanțial arsenalele de arme nucleare ale ambelor țări.

Pe fondul invaziei rusești în Ucraina și al tensiunilor geopolitice în creștere, temerile reînviate legate de războiul nuclear i-au determinat pe mulți să se întrebe ce ar însemna un conflict nuclear pentru omenire și pentru planetă. Orice conflict nuclear ar avea o gamă uriașă de consecințe devastatoare, de la decesele inițiale cauzate de exploziile directe până la efectele persistente ale radiațiilor și poluarea mediului.

Dar victimele imediate ar putea fi eclipsate de decesele cauzate de o foamete globală ulterioară, cauzată de cantitățile masive de funingine care blochează Soarele și perturbă sistemele climatice și producția de alimente, potrivit unei noi cercetări publicate în revista Nature Food. Oamenii de știință din domeniul climei de la Universitatea Rutgers au cartografiat efectele a șase posibile scenarii de război nuclear.

Un război nuclear la scară largă între SUA și Rusia, cel mai rău scenariu modelat, ar putea duce la moartea a peste cinci miliarde de oameni de foame după doi ani. Chiar și un conflict la scară relativ mică între India și Pakistan ar putea duce la foamete la nivel mondial.