Infofinanciar > Lumea la zi > Ce se întâmplă cu reputația Germaniei? Legea motoarelor clasice iscă foarte multe controverse
Lumea la zi

Ce se întâmplă cu reputația Germaniei? Legea motoarelor clasice iscă foarte multe controverse

masini motor combustie sursă foto: newsingermany.com
sursă foto: newsingermany.com

Blocarea în ultimul moment a planului Uniunii Europene de eliminare treptată a motoarelor auto cu combustie iscă foarte multă „zarvă” în Germania. Recent, un foarte apropiat aliat al cancelarului de la Berlin, Olaf Scholz, vine acum cu critici asupra guvernului și susține că întreaga reputație a statului ar urma să fie afectată.

Liderul regional din cadrul Partidului Social-Democrat, Stephan Weil, un apropiat de-ai lui Scholz, este de părere acum că „reputația Germaniei la Bruxelles a fost afectată de această manevră bruscă”.

Este vorba doar de pierderi?

Weil este actualul premier al landului Saxonia Inferioară, locul unde se află sediul celebrului producător auto german Volkswagen. Acesta a comentat pentru cotidianul german Welt situația obiecției Berlinului față de aprobarea finală a legislației Uniunii Europene de interzicere a vânzării de mașini și camionete noi cu emisii de CO2 începând din 2035.

„Nimeni nu are cu adevărat nimic de câștigat din această situație, din contră” spune liderul regional german după blocajul german la Bruxelles. Acesta a adăugat apoi: „Se poate spune că reputația Germaniei la Bruxelles a fost afectată de această manevră bruscă”.

Germanii nu au ajutat legea să treacă

Liberalii din cadrul Partidului Liber-Democraților (FDP), care este unul dintre cele trei partide de coaliție din Guvernul Germaniei, au blocat recent legea Uniunii Europene chiar în etapa finală. Această mișcare „bruscă” vine la scurt timp după ce Berlinul își dăduse deja acordul și sprijinul pentru acest proiect.

S-a insistat chiar, din partea Comisiei Europene, ca reprezentanții Germaniei să vină și cu o propunere, o excepție ulterioară care să permită și utilizarea combustibililor electronici. Presiunea aceasta care vine pe ultim moment reprezintă un efort de a salva acum mașina tradițională, deoarece ar permite vânzarea de vehicule cu motor cu ardere internă și după anul 2035.

Viitorul mașinilor clasice

Cu toate acestea, liderul regional din cadrul Partidului Social-Democrat, Stephan Weil, a criticat demersul Berlinului: „Impresia mea este că nu există niciun fel de nevoie în industrie pentru o astfel de scutire în ceea ce privește autoturismele”, a spus el. Acesta a adăugat că motoarele clasice „nu mai au nicio șansă pe piață în viitorul apropiat”, motiv pentru care „toate companiile auto” își orientează deja investițiile către vehiculele electrice, informează POLITICO.

În plus, această mișcare a Berlinului, care alături de Italia, a blocat inițiativa UE de a interzice comercializarea cu autovehicule clasice aduce acum nemulțumiri și la adresa producătorilor. Unii dintre ei deja s-au grăbit să vină cu și mai multe investiții pe partea de mașini electrice, înainte de o decizie oficială. „Observăm, din discuţiile politice, riscul de a fi pusă din nou sub semnul întrebării abandonarea producţiei de motoare pe benzină din 2035. Apare riscul unui impas, ceea ce pentru industria auto ar fi fatal”, este reacția lui Markus Duesmann, preşedintele Consiliului de administraţie al firmei Audi.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.