Info

Cât de ușor poți să pierzi ajutoarele pentru 2023! Unii vor primi până la 10.000 de lei, alții zero

Marcel Boloș, Sursă foto: dcbusiness.ro
Sursă foto: dcbusiness.ro

Marcel Boloș  a promis ca în acest an va oferi ajutoare de până la 10.000 de lei pentru persoanele vulnerabile din Romania, împreună cu alte ajutoare de la stat pentru cei nevoiași. Atenție însă, căci aceste ajutoare pot fi pierdute ușor dacă nu se îndeplinesc anumite cerințe.

Creșterea salariului minim și a pensiei începând cu data de 1 ianuarie 2023, a dus la pierderea ajutoarelor primite de stat pentru unii români. Direcția de Asistență Socială din Brașov reamintește că pentru a primi ajutor pentru încălzire și suplimentul pentru energie, venitul mediu net lunar trebuie să fie sub 1386 de lei/persoană pentru familii și sub 2053 de lei pentru persoane singure.

Dacă veniturile cresc, atunci dreptul ajutorului de stat se pierde

„În contextul creșterii salariului minim și a punctului de pensie de la 01.01.2023, Direcția de Asistență Socială Brașov reamintește că venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie în baza Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie este de 1386 lei /persoana în cazul familiei, respectiv 2053 lei, în cazul persoanei singure.

Având în vedere că beneficiarii au obligația de a aduce la cunoştinţa autorităţilor, în scris, orice modificare a situaţiei lor care poate conduce la încetarea sau suspendarea drepturilor, îi rugăm ca în cel mai scurt timp să transmită documente doveditoare ale veniturilor care să stabilească încadrarea în categoria de beneficiari eligibili”, a transmis Direcția de Asistență Socială Brașov.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că în acest an majoritatea ajutoarelor în bani vor merge către persoanele cu venituri mici, astfel, prin însumarea acestora, vor exista persoane care vor primi aproximativ 10.000 de lei.

Unii români vor primi un ajutor de 10.000 de lei

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că Executivul a gândit un pachet de măsuri integrate și complementare pentru a asigura o alocare financiară eficientă a intervențiilor destinate persoanelor vulnerabile.

„Datele o spun clar, încă ne confruntăm cu o formă dominantă de sărăcie care poate conduce la precaritate alimentară, în anumite situații.

Aceste lucruri fac ca peste două milioane de cetățeni să nu îşi poată permite un standard de viaţă decent pentru anul 2023.”

Așadar, vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială și care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, a declarat Marcel Boloș.

Acest pachet de măsuri include acordarea de sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, una de 700 de lei/semestru, care se va acorda în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023 și una de 700 de lei/semestru, care se va acorda în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Pot beneficia de măsura cardului de energie:

* pensionarii înscriși în sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei

* adulții și copiii încadrați  în gradul de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei;

* familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;

* familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.Pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de patru miliarde de lei.

Fondurile europene alocate pentru acest ajutor sunt de patru miliarde de lei.

Vouceherele de 250 de lei pentru mese calde vor continua

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va oferi 2,4 milioane de persoane, şase noi tranșe de 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde. Beneficiarii acestei măsuri sunt pensionarii, persoanele cu handicap, familiile inclusiv cele monoparentale, cu venituri mici și persoanele care primesc ajutor social și cele fără adăpost. Până acum, aproximativ 2,5 milioane de români au primit patru tranșe de vouchere sociale de alimente prin programul „Sprijin pentru România”, în valoare totală de 1.000 de lei. Această măsură va continua pe tot parcursul anului 2023, când vor fi livrate alte şase tranșe, a câte 250 de lei, o dată la două luni.

Ajutor pentru elevi și mame nevoiașe

Totodată, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va continua să ofere ajutorul de 500 de lei pentru preșcolarii și elevii din medii defavorizate pentru achiziționarea de rechizite și îmbrăcăminte, acestia vor primi vouchere pentru achiziționarea acestor produse.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va oferi sprijin în valoare de 2.000 de lei, prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic, pentru trusourile pentru nou-născuți, în primele trei luni de la nașterea copiilor, pentru mamele din categoriile cele mai defavorizate. Vor beneficia de acest sprijin: mamele care au dreptul la venit minim garantat, mamele care fac parte din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, mamele cu dizabilități, mamele care se află în situații critice temporare de viață, mamele care nu dețin acte de identitate, mamele minore, mamele cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona războiului armat din Ucraina, scrie Antena3.